Cimet in klinčki poosebljajo duh praznikov

Objavil v kategoriji Članki - 26. November 2014 . Komentarji (0) .

Prihaja  najbolj praznični del leta, ki smo ga že kot otroci nestrpno pričakovali. Zmeraj ga povezujemo s toplino doma, vonji in čudovitimi aromami prazničnih jedi, seveda ne manjka obdarovanje in druženje cele družine ob praznični mizi. Cimet in klinčki pa v prazničnem času zmeraj najdejo svoje mesto v naši prehrani. Spoznajte njune dobre in čarobne lastnosti, ki oživijo še posebej času božiča in novega leta.

Cimet

Mnogi pravijo, da je cimet eden prvih izdelkov v človeški zgodovini s katerim se je trgovalo. Zelo bi ga pogrešali v jabolčnem zavitku in kuhanem vinu, ki sta sestavni del praznikov. Cimet je predvsem topla začimba, ki v telo vnaša suhost in toploto in je zato zelo dober za preganjanje vseh zimskih težav. Cimet poživlja periferni krvni obtok, zato je primeren za vse, ki jih rado zebe v noge in roke. Kdor uživa cimet, zmanjšuje svoje slabe sokove v telesu in povečuje dobre. Vsekakor je po praznični pojedini dobrodošla njegova zmožnost prebave maščob, spodbujanje prebave, zaviranje vnetij in sproščanje krčev. Pri nas cimet povezujemo predvsem s sladkimi jedmi in zimskim časom. Jabolčni zavitek, mlečni riž, kompot in pecivo ne morejo brez njega. Kot začimba se dobro ujame  z ingverjem, koriandrovimi semeni, kardamomom, kurkumo, klinčki, kumino in muškatom.

Klinčki

Klinčki so botrovali marsikakšni vojni in se je okoli njih spletkarilo, kot pri nobeni drugi začimbi. Posebnost klinčkov je bila, da so rasli samo na petih Moluških otokih. To kar poznamo kot začimbo so posušeni cvetni popki zimzelenega grma Syzygium aromaticum, ki sodi v družino mirtovk. Vsebujejo velik delež eteričnih olj, v njihovem okusu se prepletajo sladkost, začinjenost in rahel priokus cedrovine. Klinčki imajo odlično antibakterijsko, antivirusno in dezinfekcijsko delovanje. Kot domače zdravilo pomagajo pri zobobolu. Uporabljamo jih kot zdravilo pri vnetjih zaradi pikov insektov ter pri vnetjih ustne in  žrelne votline. Kot cimet dobro vplivajo na prebavo in proti visokemu pritisku. Danes tudi vemo, da so klinčki najmočnejši antioksidant na svetu in lahko veliko prispevajo k izboljšanju zdravja, zmanjševanju pojava rakavih celic in vitalnosti telesa. Klinčki pa v božični čas jih umeščamo tudi zaradi  blaženja posledic stresa, tesnobe, napetosti in nespečnosti. Danes si težko zamislimo kompot, punč ali kuhano vino in božične čaje  brez intenzivnega ostrega, poprastega vonja klinčkov. Njegova ogrevalna in dezinfekcijska vloga pride pozimi še kako prav, vendar obstaja še veliko jedi, kot so make, juhe, marinade, kuhano zelje in sladki krompir, kjer imajo klinčki svoje mesto. Pri vlaganju imajo dvojno vlogo, saj hruškam, jabolkam in breskvam dajo krasno aromo in obenem poskrbijo, da naše vloženo sadje zdrži dlje časa. Dobro se ujamejo s čilijem, cimetom, kardamomom, koromačem, ingverjem, janeževo zvezdo, lovorjevim listom, muškatnim oreščkom in koriandrovimi semeni.

Cimet boste zasledili tudi v naravnih izdelkih. Za praznični čas smo pripravili posebno zimsko milo, ki nosi duh duh praznikov in je odlično za telo.

Zimsko milo s papriko in eteričnim oljem cimeta ter klinčkov poživi telo, njegove sestavine krepijo in poživljajo krvni obtok. Zimsko milo vas v krajših dnevih poživi in poskrbi za dobro razpoloženje. Uživajte v zimski pravljici in se prepustite naravnim vonjem zimskega mila.

Sestavine: umiljeno oljčno olje, kokosovo maslo, rdeča paprika, eterično olje cimeta in klinčkov. Naroči...

Ob praznikih pa vam morda prav pridejo tudi naravna darila.

Če vam je prispevek všeč in želite še več zanimivih informacij, se naročite na novice in zanimivosti iz sveta zelišč. Veseli pa bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

 

Oznake: začimbe, dišave, obdarovanje, darila, božič, prazniki, cimet, Klinčki Posodobljeno: 26. November 2014

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook