Čemaž – Allium ursinum L.

Objavil v kategoriji Zdravilne rastline - 20. Marec 2014 . Komentarji (0) .

Čemaž – Allium ursinum L

Druga imena: Divji česen, divji česnek, česen, čremož, gozdni česen, štrkavec, kačji lek, medvedji česen, medvedja čebula.

 

Družina: Lilijevke

 

Čas nabiranja:  Čebulice nabiramo poleti in pozimi, liste pa aprila in maja.

 

Značilnost: Listi močno dišijo po česnu, če jih zmečkamo, ima značilen dražljiv vonj. To preprečuje zamenjavo z listi šmarnice in drugih strupenih rastlin.

 

 

Že stari Rimljani so dajali prednost čemažu pred česnom. Čemaž je trajno zelišče, ki zraste od 20 do 40 cm visoko. Čebulica v zemlji je preobraženo podzemno steblo z mesnatimi luskolisti. Spomladi požene čebulica dva prizemna dolgopecljata ploska in suličasta lista. Med listi pa požene golo in robato stebelce. Beli zvezdasti cvetovi se združujejo v socvetje. Cveti maja in junija. Vonj po česnu je močan, okus pa bolj pekoč, kot pri česnu. Raste v senčnatih gozdovih z globokim humusom. Ljudje z občutljivim želodcem ga težko prenašajo.

Rastišče 

Čemaž raste v listnatih in mešanih gozdovih. Raste na vlažnih humoznih tleh v velikih skupinah po senčnih listnatih gozdovih od nižine pa vse do 1900 m nadmorske višine.

Sestavine in učinkovine

Nadzemni deli rastline in čebulica vsebujejo eterično olje z alkilsulfidi, alkilpolisulfidi, eterično olje, merkaptan, vitamin C, alicin, ki deluje antimikrobno, fruktosan, sluz, sladkor, soli idr.

Uporaba

Čemaž se obnese pri pomladanskem zdravljenju. Odlično čisti kri, črevesje, želodec ter pluča. Obnese se za izpiranje pri belem toku. Je zelo dobro zdravilo pri poapnenju žil. Niža visok krvni pritisk, zdravi bolna jetra, pljuča in žolč. Učinkovine čemaža pospešujejo prebavo, preprečujejo nastanek arterioskleroze, uporabljajo pa ga tudi za zdravljenje kožnih obolenj. Zunanje uporabljamo čemaž za zdravljenje ran, ki se težko celijo, poleg tega pa je dober tonik za lasišče. Pogosto ga uporabljamo kot začimbo na spomladanskih solatah. Uporabljamo svežo čebulico in zel, ker s sušenjem izgublja učinkovitost. Lahko ga shranimo kot namaz.

Opozorilo: Pri nabiranju moramo paziti, da ga ne zamenjamo z drugimi sorodnimi vrstami iz družine lilijevk, kot naprimer s šmarnico (Convallaria majalis L.), jesenskim podleskom (Colchicum autumnale L.), belo čemeriko (Veratrum album L.) ali malim zvončkom (Galanthus nivalis L.). Čemaž ima značilen vonj, ki ga ostali omenjeni predstavniki nimajo.

Recepti

Izvleček

Litrsko steklenico napolnimo do polovice z nasekljanimi čemaževimi listi ali čebulicami, prilijemo vino in steklenico zapremo. Hranimo na toplem približno tri tedne in jo enkrat na dan pretresemo.  Nato vsebino precedimo in jo znova natočimo v steklenico ter dobro zapremo in hranimo v hladnem in temnem prostoru. Namok bo uporaben 3-4 mesece.

Sok

Sveže čemaževe liste sesekljamo v mešalniku, prilijemo toliko vode, da je čemaž prekrit, pustimo 15-30 minut in precedimo. Vsebino nato nalijemo v steklenico in jo hranimo v temenm in hladnem prostoru. Tako shranjen sok bo uporaben vsaj dva tedna.

Čemaževa tinktura

Napolnimo z njimi steklenico do vratu in prelijemo s 40% alkoholom. Po kakih 14 dnevih pripravek precedimo. Za notranje težave 10 – 15 kapljic razredčimo z čajem ali vodo, za zunanje pa tinkturo uporabljamo v obliki obkladkov ali pri masaži.

Čemaževo olje

Čemaževe liste, cvetove ali čebulice na drobno nasekljamo, napolnimo z njimi steklenico do vratu in prelijemo s hladno stiskanim oljem (oljčnim), nato pa steklenico pustimo vsaj 14 dni na toplem, najbolje na soncu. Takšna olja so še zlasti primerna za masažo.

Čemažev namaz

60 dag svežih čemaževih listov

6 dl oljčnega olja

2,5 dag soli

Čemaževe liste na drobno nasekljamo, zložimo v kozarce, dodamo olje in sol, ter dobro zapremo. Nekateri priporočajo, da čemaž še poprej nasekljamo v multipraktiku in šele kasneje dodamo dodatke. Premešamo in hranimo v kozarce. Tako pripravljen čemaž bo dober kot namaz za na kruh ali kot dodatek k praženemu krompirju.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook