Borovnica - Vaccinium myrtillus L.

Objavil v kategoriji Zdravilne rastline - 15. Avgust 2015 . Komentarji (1) .

Borovnica - Vaccinium myrtillus L.

 

Druga imena:  Črnica, črna jagoda, baronica, risnica, boraga, barovje, boreček.

 

Družina: Vresnice.

 

Čas nabiranja: Zrele plodove nabiramo od julija do septembra.

 

Značilnost: Zreli plodovi so temno modre jagode.

 

 

 

Borovnica spada v družino vresnic (Ericaceae). To je nizek, do 50 cm visok grmiček. Borovnica je trajnica. Stebelca in vejice so robati. Kratkopecljati usnjati listi so jajčaste oblike, svetlo zelene barve. Listni rob je drobno nazobčan. Cvetovi so posamezno v listnih pazduhah in so bledo rožnati. Zreli plodovi so temno modre jagode. Borovnica cveti od aprila do junija.

 

»Sveže borovnice so kiselkasto sladkastega okusa, posušene so nekoliko trpke.«

 

Rastišče

Raste na kislih tleh posamezno ali pogosteje strnjeno na velikih površinah, po svetlih gozdovih, posekah in jasah.

 

Sestavine in učinkovine

Listi vsebujejo arbutin, metilarbutin, čreslovino (tanin), miritin, erikolin, sladkor, gumi, citronsko in jabolčno kislino, med tem ko plodovi vsebujejo še pektin, veliko vitamina C in vitamina B ter jantarjevo kislino.

 

»Borovnica je dolgo poznana in zelo na zdravilna rastlina.«

 

Uporaba

Liste borovnice uporabljamo kot preizkušeno in klinično potrjeno zdravilo pri lažjih oblikah sladkorne bolezni (hiperglikemija), zato upravičeno imenujemo učinkovino mirtilin "rastlinski inzulin". Prav tako liste borovnic uporabljamo kot uroantiseptik (antiseptik sečevoda in sečnih poti). Rahlo prekuhane plodove uporabljamo za zausrtavljanje driske. Borovničevo vino uporabljamo pri vnetju želodca, tankega in debelega črevesa. Pravilno pripravljen borovničev kompot ali marmelada (ohranjene morajo biti vse zdravilne snovi) delujejo na organizem zdravilno in krepilno. V tujini je moč dobiti pripravke, ki vsebujejo izvlečke iz borovničevih plodov.

 

»Jagodam borovnice so v preteklosti pripisovali, da hladijo, zato so jih priporočali v primerih, ko je potrebno iz telesa odpraviti presežke koleričnega razpoloženja.«

 

Vsebujejo flavonoide, zlasti antocianine, ki so vzrok za modro barvo borovničevih plodov. Antocianini so odlični antioksidanti. Izdelke z izvlečki iz borovničevih plodov uporabljajo za zdravljenje poškodovanih in krhkih kapilar ter poškodovanih žilnih sten, ki so posledica povečanega krvnega tlaka, ateroskleroze in sladkorne bolezni.

Borovničinih pripravkov ne uživajte, če jemljete zdravila proti strjevanju krvi. Nosečnice in doječe matere naj se borovnicam izogibajo. Prav tako od inzulina odvisni bolniki ne smejo piti pripravkov brez nadzora strokovnjaka.

 

Recepti

Čaj

Vzamemo jedilno žlico droge in skodelico vrele vode, ki jo prelijemo čez liste. Mirovati pustimo 10 minut. Pijemo nesladkanega po požirkih, dve skodelici na dan prvo eno uro pred jedjo, drugo eno uro po jedi. Čaj pomaga pri prej naštetem in oslabelosti mehurja v starosti.

Kuhano vino

1 liter rdečega vina, 1/2 litra vode, pest posušenih borovnic, košček cimetove skorje, 4 žlice sladkorja ali medu. Vse naštete sestavin skupaj kuhamo, ko zavre, pa še 5 minut. Pustimo stati še približno 10 minut, da se ohladi primerno za uživanje.

 

Veseli bomo vašega všečka na naši facebook stranilahko pa se naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi.

Oznake: tanko črevo, želodec, driska, črevesje, prebavila, prebava, borovnica Posodobljeno: 15. Avgust 2015

Komentarji (1)

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook