Bolečine v mišicah

Objavil v kategoriji Nasveti - 1. April 2017 . Komentarji (0) .

 

Neobičajne telesne obremenitve se pogosto maščujejo naslednji dan z močnim vnetjem mišic. Tudi mišični krči so po navadi posledica prevelikih obremenitev; vendar jih lahko povzročajo tudi motnje krvnega obtoka ali pomanjkanje mineralnih snovi

Vnetje mišic je sicer neškodljivo, a neprijetno stanje, ki po nekaj dnevih samo izgine in ga je mogoče ublažiti zlasti s toploto. Če redno vadite in skrbite za telesno pripravljenost, se tej slabosti na daleč izognete. Če je vnetje hudo, morate biti previdni, ker so boleče mišice le omejeno sposobne za delovanje in lahko nadaljnje obremenitve skrivajo tveganje za občutnejše poškodbe.

Vroča kopel hitro izboljša stanje. Primerni dodatki so seneni drobir ali mah (iz lekarne), pa tudi smrekove iglice ali izvleček iz rušja, Topli obkladki z arnikino tinkturo ublažijo bolečine: obkladek namočite v vročo vodo in ga ožemite, nato pa ga nakapajte z nekaj arnikine tinkture in z njim prekrijte bolečo mišico.

Za boljšo prekrvljenost prizadetih mišic jih natrite z mazilom iz posebej pripravljenih sestavin. Veliko tekočine lahko izplakne odvečno mlečno kislino in telesu zagotovi pomembne mineralne snovi. Najprimernejši so zeliščni čaji ter zelenjavni in sadni sokovi, razredčeni z mineralno vodo, ki pa ne sme vsebovati veliko soli.

Mišični krči

Krč v mečih zrahljajte tako, da mišico previdno raztegnete proti smeri krča, nato pa naredite nekaj korakov sem ter tja.

V trdovratnem primeru se ulezite na tla, povlecite prste na nogah proti sebi in nogo povsem stegnite. Narahlo si zmasirajte mišico.

Za masažo, ki blaži krče so primerna mazila z izvlečki mentola, kafre ali divjega kostanja, pa tudi eterična olja šentjanževke, evkalipta, smrekovih iglic ali materine dušice.

Zdravljenje z jabolčnim kisom telesu zagotovi mineralne snovi: najmanj štiri tedne si vsak večer privoščite 2 žlički kisa (v I kozarcu vode).

Veliko za mišice pomembnih magnezija, kalija in kalcija vsebujejo koromač, brokoli, skuta in sir.

Če krče povzroča pomanjkanje magnezija, lahko po dogovoru z zdravnikom jemljete magnezijev dodatek v obliki tablet, ki jih raztopite v vodi.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook