Bela mrtva kopriva – Lamium album L.

Objavil v kategoriji Zdravilne rastline - 10. April 2014 . Komentarji (0) .

Bela mrtva kopriva – Lamium album L.

 

Druga imena: Bela kopriva, mrtva kopriva, bela pivka, pivka, žibret, , maronica, žibrat, prisadence, žibrt, prisadnik.

 

Družina: Ustnatice.

 

Čas nabiranja: Nabiramo v času cvetenja od aprila do julija.

 

Zančilnost: Listi, podobni koprivi in beli 2 – 2,5 cm veliki beli ustnati cvetovi so prepoznavni znak bele mrtve koprive.

 

 

 

Bela mrtva kopriva je do 60 cm visoka trajnica s podobnimi listi, kot pekoča kopriva in belo rumenimi cvetovi ob steblu. Bela mrtva kopriva ne peče, od tukaj izvira tudi njeno ime mrtva kopriva. Dišeči beli cvetovi so v zgornjem delu stebla v navideznih vretencih. Rastlina cveti od pomladi do pozne jeseni. Bela mrtva kopriva dobro uspeva na gnojenih tleh. Uporabna je cvetoča rastlina, in sicer za mnoge bolezni.

Rastišče

Raste ob poteh, posekah, grmovju, ob plotovih, nasipih in obronkih gozdov, tudi v hribih.

Sestavine in učinkovine

Bela mrtva kopriva vsebuje sluz, saponine, čreslovino, sladkor, eterično olje, vitamina A in C, glikozide in druge snovi.

Uporaba

Belo mrtvo koprivo uporabljajo že od nekdaj v obliki preliva za zdravljenje ženskih bolezni, kot npr. Belega toka, neredne menstruacije, zlasti pri slabih menstruacijskih krvavitvah, za zdravljenje ledvic in mehurja, pri kožnih in drugih boleznih. Čaj čisti kri, ureja menstrualni ciklus in delovanje znojnic. Dobro deluje pri vnetju ledvic in drugih boleznih sečil, pri vnetju dihal, pri vraničnih boleznih in zastaranem kašlju. Pri slabokrvnosti, raznih izpiščajih, hemeroidih je tudi dobrodošla kot čaj.

Recepti

Čaj

Poparek pripravimo tako, da dve žlički posušenih cvetov prelijemo s skodelico vrele vode, namakamo pet minut in precedimo. Osladimo z medom in običajno popijemo tri skodelice na dan.

Prevretek pripravimo tako, da damo eno do dve čajni žlički cvetne droge v mrzlo vodo, jo počasi segrejemo do vretja in pustimo, da stoji še pet do deset minut. Pijemo po dve do tri skodelice na dan.

Obkladek

Sveže bele koprive povaljamo, da jo zdrobimo in zmehčamo. Obkladke iz listov položimo na opekline. Medtem zakuhamo prgišče bele koprive s sesekljanimi koreninami vred, premešamo, dodamo še nekaj jedilnih žlic medu. Z ohlajeno mešanico namažemo opekline in rane, ki se nerade celijo. Obkladki kuhanih listov in cvetov pomagajo pri oteklinah, opeklinah in gnojnih tvorih. Obkladek iz cvetov pripravimo tako, da dve žlički posušenih cvetov stresemo v 100 mililitrov vrele vode in namakamo 10 minut. Vanj namočimo tkanino in obkladek dva- ali trikrat na dan položimo na prizadeto mesto.

Olje

Cvetove bele koprive namakamo v olju. S tem oljem delamo obkladke, ki blažijo bolečine pri zlati žili in krčnih žilah.

Tinktura

Zmešamo v razmerju 1 : 4 v 25-odstotnem alkoholu in uživamo tako, da 20 kapljic nakapamo v kozarec vode in pijemo trikrat na dan.

Špinača

Sveže mlade liste uporabimo kot okusno in vitaminsko zelenjavo, posebno pri pripravi špinače.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook