Barvanje pirhov z zelišči in naravnimi materiali.

Objavil v kategoriji Nasveti - 30. Marec 2015 . Komentarji (0) .

Barvanje z naravnimi barvami in materiali je odlično, tako so barvali nekoč in tako lahko barvamo še danes. Uporabni so čebulni olupki, rdeča pesa, rdeče zelje, rdeči koren, špinača, rdeča paprika, začimba kurkuma, žafranika, šipkov čaj, zeleni čaj, kava, borovnice in nenazadnje tudi vino.

Predlagam vam, da se letos tudi vi preizkusite v barvanju z naravnimi materiali. Takšno barvanje je lahko zanimivo tudi za otroke, saj spoznavajo nove možnosti uporabe materialov, začimb in zelenjave. 

Rumena

Kurkuma in rdeči koren obarvajo jajce na rumeno. Jakost barve stopnjujemo s hkratno uporabo obeh materialov. Vzamemo 3 jedilne žlice kurkume v prahu in 3 jedilne žlice naribanega rdečega korenja. Kuhamo ju 30 minut in ohladimo, zatem precedimo. V ohlajeno tekočino damo še vroča kuhana jajca in jih pustimo namakati od 30 minut do 1 ure. Namesto kurkume lahko uporabimo tudi žafraniko. žafraniko in nariban koren pustimo stati 4 ure, šele nato ju kuhamo pol ure.

Oker - rdeče - rjava

2-3 pesti čebulnih olupkov na 1 l vode. Pri barvanju s čebulnimi olupki lahko dosežemo različne odtenke barv. Jajca, ki smo jih dali v hladno vodo skupaj z olupki in ki so bili po kuhanju v tekočini kratek čas, nam dajo bolj zlato - rumeni podobno barvo. V kolikor jajca po kuhanju ostanejo v tekočini dalj časa, dobimo rdeče - rjavo barvo. Pri barvanju pirhov s čebulnimi olupki, večkrat uporabimo za okrasitev pirhov razne liste in cvetove.

Vijolična

Borovnice: skuhajmo močen borovničev čaj. V njem 15 minut na majhnem plamenu kuhamo jajca. Jajca pustimo v tekočini - čas namakanja je odvisen od željene bave.

Rdeča pesa: pripravimo barvilo iz 3 skodelic rdeče pese in 1 l vode ter dodamo eno jedilno žlico belega kisa. V barvilu na majhnem ognju kuhamo jajca 15 minut in jih pustimo stati v njem. Kako močna je barva pirha, je odvisno od tega, koliko časa namakamo jajce v tekočini.

Rdeča pesa 2: pripravimo barvilo iz 3 skodelic rdeče pese in 1 l vode, dodamo eno jedilno žlico belega kisa. Barvilo ohladimo in vanje potopimo kuhana jajca, ki so še vroča. Jajca pustimo v barvilu najmanj 30 minut, v kolikor pa želimo bolj močno barvo, pa dalj časa.

Škrlatno rdeča

Malinov sok ali rdeče vino (domače) da pirhu škrlatno rdečo barvo. Jajca kuhamo v tekočini 15 minut in jih ohladimo v tekočini v kateri so se kuhali. Pri uporabi vina se na površini jajca naredijo drobni kristalčki.

Modra

Rdeče zelje narežemo na drobno in nanj nalijemo toliko vode, da ga pokrije in kuhamo 30 minut. Zatem pustimo stati 1 dan, precedimo. V ohlajenem barvilu jajca namakamo 30 minut. Barvilo iz zelja je temno rdeče barve, a jajca obarva na modro.

Rjavo - zelena

30-50 g poprove mete ali pravega čaja pomešamo z 1 l vode, 2 žlicama kisa in kuhamo 30 minut. Lahko dodamo tudi kakšen orehov list. Tako dobljeno barvilo ohladimo in v njej barvamo jajca - čas barvanja je odvisen od želene barve. Dalj časa so jajca v barvi, močnejše barve so.

Oranžna

V vroči vodi raztopimo nekaj žlic mlete rdeče paprike in v tej tekočini kuhamo jajca.

Črna - siva

Jajca skuhamo v gostem ruskem čaju ali v pravem čaju.

Rožnati – lila - roza

Iz kozarca vložene rdeče pese odlijemo tekočino, jo nekoliko razredčimo ter v njej skuhamo in ohladimo jajca.

Vzamemo polkilogramski paket zamrznjenih malin, jih odmrznemo, prilijemo malo vode, zmiksamo, precedimo, dodamo malo kisa in v tej tekočini kuhamo jajca.

Trdo kuhano jajce namočimo v grozdni sok z dodatkom limoninega sok.

Jajce skuhamo v šipkovem čaju ali pa trdo kuhano jajce namočimo v borovničev, brusnični ali ribezov sok.

Jajca po barvanju posušimo in natremo z oljem na koščku vate, da se lepo svetijo.

V kolikor želite več informacij in nasvetov iz sveta zelišč in naravnih izdelkov se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Vir:

https://iskreni.net

http://www.lifestylenatural.com/

 

 

Posodobljeno: 30. Marec 2015

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook