Osnovna sestavina številnih receptov za naravno kozmetiko so zeliščna nosilna olja. Če olje obogatimo z zdravilnimi in negovalnimi lastnostmi zelišč, lahko izdelamo naravno kozmetiko. Preberite, katera zelišča je najbolje izbrati in na kakšne zanimive načine jih lahko kombiniramo s svojim najljubšim oljem.


Olje s posušenimi zelišči — tradicionalni recept

Pri tradicionalnem načinu sestavin ni treba meriti ali tehtati, zato je izdelava zeliščnega olja zelo preprosta.

1. Posušeno zelišče damo v majhen sterilen kozarec s pokrovčkom.

2. V kozarec nalijemo toliko nosilnega olja, da zelišče prekrije vsaj za 3 cm. Premešamo, da se popolnoma namoči z oljem, in olje po potrebi dodamo. Kozarec tesno zapremo in damo v papirnato vrečko.

3. Kozarec postavimo na toplo, na primer na okno, in ga šest tednov vsak dan pretresemo.

4. Olje precedimo skozi gazo v čist sterilen kozarec in gazo tudi ožmemo. Tesno zapremo in hranimo do 6 mesecev na hladnem, temnem mestu.

Sestavine:

• 6o ml zeliščnega olivnega olja • 2 zvrhani žlici čebeljega voska • 10 kapljic eteričnega olja sivke • 10 kapljic eteričnega olja čajevca • 10 kapljic eteričnega olja mire

Količina: približno 85 g


Olje s posušenimi zelišči — hitri recept

Če ne moremo čakati šest tednov, da se olje prepoji, uporabimo hitri postopek z enakimi rezultati. Posušeno zelišče damo v električni lonec za počasno kuhanje ali posodo z dvojnim dnom. Prilijemo toliko nosilnega olja, da zelišče prekrije vsaj za 3 cm. Zelišče in olje na najnižjem ognju 38-54 °C rahlo segrevamo 8 ur in pogosto premešamo. Zelišče naj se ohladi na sobno temperaturo. 2. Olje precedimo skozi gazo v čist sterilen kozarec in gazo tudi ožmemo. Tesno zapremo in hranimo do 6 mesecev na hladnem, temnem mestu.

Popolno zdravilno mazilo za taborjenje

To mazilo je kot nalašč za poletno prvo pomoč. V olivnem olju najprej namočimo korenino repinca, cvetove ognjiča, kamilične cvetove, navadno zvezdico, kanadski zlati koren, koprive, korenino navadne mahonije, veliki trpotec, timijan in rman. Mazilo zgostimo s čebeljim voskom ter dodamo eterična olja sivke, čajevca in mire.

i. Zelišča zmeljemo v prah in na enega od zgoraj opisanih načinov pripravimo zeliščno olje. 2. Pripravljeno olje segrevamo skupaj s čebeljim voskom, dokler se vosek ne razpusti, in umešamo še druge sestavine. 3. Prelijemo v posodico in pustimo, da se ohladi.


Pozor

Zeliščno olje ne postane žarko, če uporabimo samo posušena zelišča, kakršna so tudi naprodaj, in izberemo takšno olje, ki je dolgo obstojno, na primer olivno ali jojobino olje.


Vir: Shannon Buck: 200 receptov za naravno lepoto