

Zgodovina oljke

Oljko so iz Krete, preko Egipta, Grčije in Palestine
prinesli tudi v Sredozemlje in drevesa dosežejo starost več sto let. Oljko so
povsod zelo častili, saj je opisana tudi v Bibliji, egipčanski umetnosti in
grški mitologiji. Že iz starodavnih časov je oljka omenjena kot vir hrane,
goriva in kot zdravilo. Predstavljala je simbol miru in modrosti. Plod oljke je
oliva - olea (latinsko pomeni beseda
olea olje), iz katere so pridobivali olje.
Oljka zraste tudi do 10 metrov v višino, ima sivkasto, razbrazdano deblo, listi so usnjati, suličasti in zimzeleni, cvetovi so beli, združeni v pokončna socvetja, iz njih pa se razvijejo ovalni plodovi s trdo koščico na sredini. Plodovi so najprej zelene barve, ko dozorijo pa potemnijo. Plodov ne moremo uživati direktno iz drevesa, saj so zaradi vsebnosti oleuropeina, olive grenke in to grenkobo omilimo šele s posebno predelavo (odvzemanje grenkobe), ostanejo pa vse zaščitne antioksidantske lastnosti.
Oljka pri nas
Dragi bralci našega bloga in naše strani boste vedeli, da je oljčno olje osnova večine naših naravnih izdelkov. Oljčno olje je čudovit produkt narave, ki nam zmeraj daje le najbolje. Odločili smo se, da pripravimo podrobno predstavitev oljke in oljčnega olja ter vam posredujemo nekaj uporabnih receptov. Uživajte v branju prispevka in ga delite s prijatelji.
V naših krajih uspevata dve vrsti oljk: divja in navadna
oljka. Divja oljka raste v Istri, na Vipavskem, v goriških Brdih, medtem ko je
navadna oljka predvsem gojena, čeprav jo lahko najdemo rasti tudi divje. Oljke
vzgojimo iz semen ali potaknjencev, tla za rast oljke morajo biti dobro
odcejena, lega pa zelo sončna.
Najstarejša oljka na svetu raste v Baru v Črni gori in naj bi bila stara več kot 2200 let. Njen premer pa je skoraj deset metrov. V zdravilne namene uporabljamo liste, lahko tudi sveže. Sicer pa jih nabiramo zgodaj spomladi - marca in aprila, preden nastanejo cvetni popki.
Nabiranje in učinkovine
Liste posušimo v senčnem in zračnem prostoru, jih zdrobimo
in takšne uporabljamo za čaje ali tinkture. Plodove nabiramo novembra in
decembra in iz njih pripravljamo hladno stiskano olje, ki je uporabno
samostojno ali za pripravo raznih krem in mazil.
Olive so dober vir vitamina E, polifenolov in flavonoidov, ki so v kombinaciji zelo močan antioksidant. Prav tako se za olive ve, da imajo zelo visok delež enkratno nenasičenih maščobnih kislin (kar 75%), ki so s svojim učinkom ugodne za naše zdravje. Vse to vsebuje tudi oljčno olje pridobljeno s hladnim stiskanjem. Vsebujejo tudi selen, cink, krom, železo, vitamin C, betakaroten ter veliko aminokislin.
Recepti
Poparek
Poparek V 3 dl vode damo 20 posušenih listov oljke. Zavremo,
odstavimo z ognja in pustimo pokrito počivati še 10 minut. Nato poparek
precedimo in popijemo. Dnevno spijemo vsaj 3 skodelice med obroki.
Vedno, ko kupujemo oljčno olje, moramo biti pozorni, da je
hladno stiskano, ekološko pridelano. Le to nam koristi pri zniževanju slabega
LDL holesterola, pri slabi prebavi, pri žolčnih kamnih, koronarnih boleznih,
splošno izboljšuje zdravje in počutje.
Tinktura
Tinktura 50 g posušenih listov prelijemo s 100 ml 70
odstotnega alkohola. Dva do trikrat dnevno zaužijemo od 15 do 20 kapljic te
tinkture.
Masažno olje
Masažno olje V 100 ml hladno stiskanega olivnega olja,
namočimo za slabo pest posušenih rastlin k šentjanževka, rožmarin, sivka,
ognjič in pop meta in se s tem masiramo.
Napišite komentar