
Zdravilna zelišča ne uporabljamo
samo za čaje, tinkture, sirupe in mazila oziroma obkladke, temveč se da z njimi
pripraviti tudi zanimive in zdrave jedi.
Žajbljeva juha
Za žajbljevo zdravilno juho
potrebujemo 30 listov svežega žajblja, dva na kocke narezana krompirja, list
zelene, na kocke narezano čebulo, lovorov list, pol lončka kisle smetane, 2
skodelici kostne juhe in 5 skodelic vode.
Vse sestavine razen kisle smetane
kuhamo štirideset minut. Potem odstranimo lovorjev list, vse drugo pa
pretlačimo skozi sito oziroma zmešamo v mešalcu ali s paličnim mešalnikom. Zmes
prevremo, dodamo kislo smetano in serviramo.
Melisnice
Pest suhih listov melise zdrobimo
v prah. Skuhamo 250 g sladkorja in mu primešamo melisin prah ter vse skupaj v
velikih kapljah nakapljamo na vroč pekač oziroma peki papir. Ko se melisnice
ohladijo, jih z nožem odluščimo od podlage in spravimo.
Brinovo vino
100 g zdrobljenih brinovih jagod
prelijemo z litrom domačega rdečega vina in zmes pustimo en dan stati v toplem
prostoru. Po 24 urah tekočino precedimo in prelijemo v čisto steklenico, ki jo
hranimo v hladnem zaprtem prostoru.
Pehtranova zeliščna omaka
Za zeliščno omako potrebujemo 2 žlici olja,
žlico drobno narezanega drobnjaka, žlico drobno narezan-ga peteršilja in žlico
narezanega pehtrana. Potrebujemo še 2 zrna česna, pol čebule, 4 žlice vina,
žlico limoninega soka, poper, sol, 2 skodelici juhe in žlico moke. Čebulo in
zelišča popražimo na olju, zalijemo z juho in dodamo prežganje iz moke in vina.
Omaka naj vre 10 minut. Nato jo precedimo in ji dodamo sol, poper in limonin
sok.
Vijolični keksi
Za to potrebujemo dobro testo za
krhke kekse ter namaz, ki ga naredimo iz snega treh beljakov, soka cele limone,
159 g sladkorja v prahu in 30 g posušenih in v prah zdrobljenih cvetov
vijolice. Testo natanko razvaljamo in razrežemo na kvadratke ter jih v pečici
toliko zapečemo, da porumenijo. Potem vzamemo pekač iz pečice ter vsak keks
namažemo z vijoličnim namazom in jih do konca zapečemo.
Napišite komentar