Zdravilna zelišča ne uporabljamo samo za čaje, tinkture, sirupe in mazila oziroma obkladke, temveč se da z njimi pripraviti tudi zanimive in zdrave jedi.

 

Žajbljeva juha

Za žajbljevo zdravilno juho potrebujemo 30 listov svežega žajblja, dva na kocke narezana krompirja, list zelene, na kocke narezano čebulo, lovorov list, pol lončka kisle smetane, 2 skodelici kostne juhe in 5 skodelic vode.

Vse sestavine razen kisle smetane kuhamo štirideset minut. Potem odstranimo lovorjev list, vse drugo pa pretlačimo skozi sito oziroma zmešamo v mešalcu ali s paličnim mešalnikom. Zmes prevremo, dodamo kislo smetano in serviramo.

 

Melisnice

Pest suhih listov melise zdrobimo v prah. Skuhamo 250 g sladkorja in mu primešamo melisin prah ter vse skupaj v velikih kapljah nakapljamo na vroč pekač oziroma peki papir. Ko se melisnice ohladijo, jih z nožem odluščimo od podlage in spravimo.

 

Brinovo vino

100 g zdrobljenih brinovih jagod prelijemo z litrom domačega rdečega vina in zmes pustimo en dan stati v toplem prostoru. Po 24 urah tekočino precedimo in prelijemo v čisto steklenico, ki jo hranimo v hladnem zaprtem prostoru.

 

Pehtranova zeliščna omaka

Za zeliščno omako potrebujemo 2 žlici olja, žlico drobno narezanega drobnjaka, žlico drobno narezan-ga peteršilja in žlico narezanega pehtrana. Potrebujemo še 2 zrna česna, pol čebule, 4 žlice vina, žlico limoninega soka, poper, sol, 2 skodelici juhe in žlico moke. Čebulo in zelišča popražimo na olju, zalijemo z juho in dodamo prežganje iz moke in vina. Omaka naj vre 10 minut. Nato jo precedimo in ji dodamo sol, poper in limonin sok.

 

Vijolični keksi

Za to potrebujemo dobro testo za krhke kekse ter namaz, ki ga naredimo iz snega treh beljakov, soka cele limone, 159 g sladkorja v prahu in 30 g posušenih in v prah zdrobljenih cvetov vijolice. Testo natanko razvaljamo in razrežemo na kvadratke ter jih v pečici toliko zapečemo, da porumenijo. Potem vzamemo pekač iz pečice ter vsak keks namažemo z vijoličnim namazom in jih do konca zapečemo.