19 načinov kako se znebiti trdovratnih madežev

Objavil v kategoriji Nasveti - 12. Maj 2018 . Komentarji (0) .

 

Kdo se še ni razjezil nad madežem od rdečega vina na novem prtu ali nad mastnim madežem na srajci. Vendar je mogoče takšne majhne nesreče večinoma hitro popraviti. Celo pri ostankih lepila ali voska lahko po navadi pripomočke za odstranitev najdete kar v lastnem gospodinjstvu.

 

Osnovna pravila

Vseh madežev ni mogoče obdelati na enak način. Učinkovita odstranitev je odvisna Od vrste madeža. Bolj ko je madež svež in vlažen, lažje ga popolnoma odstranite s sorazmerno preprostimi sredstvi.

 

1. Najpogostejši so madeži, ki se raztopijo v vodi.  Sveže madeže te vrste mogoče odstraniti z navadnim pranjem.

 

2. Beljakovinske madeže lahko odstranite le s hladno ali mlačno vodo. Stare madeže obdelajte z mešanico 2 žlic vode in 3 žlic kisa. Pustile, da se posušijo, nato pa jih izperite. Madež morate praviloma obdelovati od zunanjega roba proti notranjosti. Izogibajte se vroči vodi, ki lahko madež fiksira. To velja zlasti tedaj, ko ne veste, za kakšen madež gre. Robovom madeža se izognete tako, da vlažno mesto posušite s sušilnikom la lase.

 

3. Zasušen madež najprej zmehčajte z glicerinom, nato pa ga postrgajte z žlico.

 

Osnove odstranjevanja madežev

 

4. Pivski madež lahko zlahka odstranite z milnato raztopino, ki ji primešate nekaj salmijaka; na koncu ga izperite s čisto vodo.

 

5. Krvav madež na oblačilu takoj izperite s hladno vodo - nikoli z vročo, ker se sicer beljakovine strdijo in se zalepijo na vlakna. Pri zelo trdovratnem madežu oblačilo takoj izperite s hladno slano vodo. Zasušen madež prav tako zmehčate v hladni vodi, nato pa ga obdelate še z žolčnim milom, slanico ali sodavico. Občutljivi materiali se dobro odzivajo na kašo iz vode in krompirjeve moke ali jedilnega škroba: namažite, pustite, da nekaj časa učiinkuje, nato pa madež zdrgnite in izperite s čisto vodo.

 

6. Madeže od ožganin na pralni tkanini izperite s hladno vodo, potresite s soljo in posušite na soncu, Če to ne pomaga, tkanino zmehčajte v raztopini boraksa (nataknite si gospodinjske rokavice), nato madež previdno zdrgnite in ga na koncu dobro izperite. Madež od ožganine na občutljivi tkanini morate previdno obdelati z razredčenim kisom. Mastne madeže naprej potresite s škrobno moko, ki vsrka maščobe. Nato moko skrtačite. Če material dopušča, lahko masten madež sperete tudi z vročo vodo - dodajte ji nekaj pralnega praška, ki raztopi maščobo. Star masten madež obdelajte z raztopino sode ali z žolčnim milom. Pri občutljivi tkanini se morate madeža lotiti najprej s papirjem, ki dobro vpija, in likalnikom: madež z obeh strani obložite s kuhinjskim papirjem in ga polikajte

 

7. Pri čokoladnem madežu je najbolje, da počakate, da se posuši. Ko je suh, ga postrgajte in tkanino za 30 minut namočite v milnat lug. Na koncu jo Operite s pralnim sredstvom, ki vsebuje encime.

 

8. Mastne madeže najprej potresite s škrobno moko, ki vsrka maščobe. Nato mokro skrtačite. Če material dopušča, lahko masten madež sperete tudi z vročo vodo – dodajte ji nekaj pralnega praška, ki raztopi maščobo. Star masten madež obdelajte z raztopino sode ali z žolčnim milom. Pri občutljivi tkanini se morate madeža lotiti najprej s papirjem, ki dobro vpija in likalnikom: madež z obeh strani obložite s kuhinjskim papirjem in ga polikajte s primerno vročim likalnikom. Iz volnene tkanine masten madež najbolje odstranite tako, da ga zdrgnete z nekaj mineralne vode in frotirno brisačo.

 

9. Svež travni madež zdrgnite z žolčnim milom. Uporabite lahko tudi salmijak ali nekaj gorilnega špirita, vendar morate prej preveriti občutljivost tkanine na manj izpostavljenem mestu. V nekaterih primerih tudi pomaga, da na travni madeži položite prepolovljen krompir, saj škrob raztopi madež. Nato tkanino kot po navadi operite v pralnem stroju. Starejši travni madež na belem perilu pred pranjem zmehčajte z mešanico beljaka in glicerina v razmerju 1 : 1.

 

10. Kavni madež na namiznem prtu ali oblačilu zmehčajte v hladni slanici, ko je še svež. Star madež najprej zmehčajte z glicerinom, nato pa ga izperite. Pri blazinah in preprogah ga odstranite na suho.

 

11. Posušen kakavov madež zmehčajte s toplim mlekom. Nato ga operite s pralnim praškom, ki vsebuje encime.

 

12. Madež od žvečilnega gumija na oblačilu je lahko odstrani-ti: za nekaj časa oblačilo v plastični vrečki shranite v hladilnik. Nato žvečilni gumi zlahka odstranite z oblačila.

 

13. Madež od lepila morate takoj odstraniti. Ker je sredstvo proti takšnim madežem pogosto napadalno - topilo, ki ga vsebuje, poškoduje vlakna - ga morate najprej preizkusiti na manj izpostavljenem mestu. Prozorni madeži od lepila se dobro odzivajo na kolonjsko vodo ali odstranjevalec laka za nohte, ki ne vsebuje olj, v nekaterih primerih pa pomagajo tudi terpentin, špirit ali bencin za vžigalnike.

 

14. Mlečni madež izperite najprej s hladno vodo, nato oblačilo operite v pralnem stroju. Madež na nepralni tkanini najprej izperite s hladno vodo, nato s salmijakom, na koncu pa še z mlačno vodo.

 

15. Sadni madež je najlažje obdelati, ko je še svež. Umazani kos oblačila razpnite čez skledo in na madež počasi kapljajte zelo vročo vodo. Druga možnost je, da ga zmehčate s pogretim pinjencem, nato pa oblačilo operen kot po navadi. S pinjencem je mogoče na zelo pameten način odstraniti tudi zelo trdovratne sadne madeže na rokah. Zasušen sadni madež nakapajte z limonovim sokom, ki ga izperite po 30 minutah. Če to ne pomaga, madež obdelajte z mešanico salmijaka (2 žlici salmijaka na 1 l vode) ali glicerina (enaka dela glicerina in vode).

 

16. Pri starem madežu od rdečega vina pomagajo limonov sok ali raztopina salmijaka ali glicerina in zaključno pranje.

 

17. Znojni madež izgine po obdelavi s kisovo vodo (2 žlici kisa in 3 žlice vode) ali salmijakovo raztopino.

 

18. Pri čajnem madežu zadostuje izpiranje z mlačno vodo. Dodatno ga lahko zmehčate z raztopino sode ali boraksom: umazano tkanino razpnite čez skledo, nato madež potresite z boraksom ter prelijte še z vročo vodo.

 

19. Voščeni madež najprej spraskajte, nato pa ga z obeh strani tkanine obložite s papirjem, ki dobro vpija, ter polikajte, da papir popije ves vosek. Če je treba zamenjajte papir. Barvo, ki jo pusti obarvani vosek odstranite z gorilnim špiritom.

Če vam je prispevek všeč se nam lahko pridružite na facebook strani ali se naročite na naše novice.

 

Vir: Readers Digest: Stare modrosti; Znova odkriti nasveti

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook