10. skrivnosti zelišč – Rožmarin

Objavil v kategoriji 10 skrivnosti zelišč - 1. November 2016 . Komentarji (0) .

 

1.  Rožmarin je bil vedno povezan z ljubeznijo. Tradicionalno je bil posvečen Afroditi, boginji ljubezni. V antični Grčiji pa so verjeli, da njegov vonj osvobaja duha. Veliko kultur z njim krasi mladoporočence in še danes velja, da osvobaja misli in osrečuje srce.

 

»Za Rimljane je bil rožmarin simbol regeneracije in s tem tudi neminljivosti in pomlajevanja.«

 

2. Uporabljali so ga tudi kot splošno zaščito, saj naj bi njegov vonj prinašal dobro in čuistil zrak pred negativnimi mislimi, klici in strupi.

 

3. V rožmarinu je energija zbujanja, zato rožmarin pomaga da se dan prične aktivno in zagnano.

 

4. Rožmarin že kar diši po Sredozemlju, v njem je čutiti okus  pinij, morske soli, medu in toplih z olesenelimi divjimi zelišči zaraščenih tal. Njegovo eterično olje vsebuje veliko učinkovin, saj ga je v rastlini kar 1,5 – 2%.

 

5. V ljudski medicini je vsestransko uporaben: pomirja krče, spodbuja apetit, ubija klice, pospešuje prekrvavitev.

 

6. Uporablja se za krepitev in pomiritev živcev in od nekdaj slovi po tem, da izboljšuje spomin. V aromaterapiji zelo hitro zbudi čute in um.

 

»Rožmarin nam da zagon in energijo za ves dan.«

 

7. Aktivira srce in krvni obtok, pomaga pri nizkem krvnem pritisku ter mrzlih rokah in nogah. K temu pripomore, se po jutranjem prhanju stopala namažemo z rožmarinovim oljem in spijemo skodelico rožmarinovega čaja.

 

8. Grenčine in čreslovine spodbujajo prebavne žleze, zlasti jetra in žolčnik, ter podpirajo delovanje želodca in črevesja. Učinkuje pri prebavnih motnjah.

 

9. Pomaga tudi pri boleči menstruaciji (izboljšuje prekrvavitev ženskih spolnih organov), kašlju, razbijanju srca. Ker je diuretik, se uporablja tudi pri revmi in putiki.

 

10. Dobro se ujame z limetino lupinico, pomarančo, cimetom, česnom, ingverjem, šetrajem, meto, luštrekom, origanom, peteršiljem, žajbljem, timijanom in kurkumo.

 

V kolikor želite več informacij in nasvetov iz sveta zelišč in naravnih izdelkov se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook