10 skrivnosti zelišč – Žajbelj

Objavil v kategoriji 10 skrivnosti zelišč - 26. Oktober 2015 . Komentarji (0) .

Žajbelj - Salvia officinalis

 

1. Žajbelj je hvaležno zelišče, ki so ga cenili že v davnini. Na neki zdravniški šoli v Salernu je celo pisalo ''Zakaj naj bi umrl človek, ki mu na vrtu raste žajbelj?'

 

2. Žajbelj je nekoč služil kot ljubezenski urok. V žajbljev list je bilo treba napraviti tri luknje in potegniti skozi njih svoje lase ter lase svoje izvoljenke. Nato so ga zakopali pod prag dekletove hiše, dekle pa se je čez noč zaljubilo v vas.

 

3. Žajbljeva domovina je Sredozemlje, od koder so ga zanesli po vsem svetu. Njegovo latinsko ime Salvia izhaja iz besede 'salvus', ki pomeni 'zdrav', kar kaže, da je bil zelo cenjen že pri Rimljanih, ki so ga nadvse častili.

 

»Eterično olje žajblja uporabljajo v proizvodnji parfumov, iz listov pa pridobivajo rumeno barvilo, s katerim barvajo volno na rjavo.«

 

4. Pri žajblju sicer nabiramo liste, ki so koristni sveži in posušeni ali pa kot sestavina za izdelavo zelo kakovostnega eteričnega olja. Zdravilni učinki Žajbelj uživa ugled najpomembnejšega ljudskega zdravila. Če ga grgramo, pomaga proti vsem vrstam vnetja žrela. Uporablja se tudi pri odpravljanju težav, povezanih z ustnimi razjedami, ali vnetju dlesni. Uporablja se tudi kot razkužilo, saj zdravi rane in zaustavlja kri.

 

5. Koristi pri prebavnih motnjah (vetrovi, driska, vnetje črevesne ali želodčne sluznice), na dihala deluje blagodejno ter blaži astmatične napade in kašelj, zmanjšuje potenje, znižuje količino sladkorja v krvi, pomaga pri sprožanju zaostale menstruacije in pri težavah v menopavzi, pomirja in spodbuja živčevje, lajša glavobol in znižuje vročino.

 

»Uporabljali so ga že Egipčani, nato Grki in Rimljani, v srednji Evropi pa so ga začeli gojiti po zaslugi Karla Velikega«

 

6. Proti prehladnim obolenjem dihal in za krepitev ustne sluznice je preventivno dobro večkrat na teden prežvečiti suh ali svež žajbljev list. Za bolj bleščeč nasmeh Liste lahko uporabimo kot sestavino za izdelavo ustne vodice ali pa z njimi drgnemo zobe, da povrnemo belino. S poparkom dobimo čistilni losjon za kožo, ki ga lahko uporabimo tudi za potemnitev sivih las.

 

7. Njegov vonj preganja molje in drug mrčes, prekuhane liste pa lahko uporabimo za razkuževanje prostorov. Suhi listi, žgani na žerjavici, služijo za nevtraliziranje neprijetnih vonjav.

 

»Najboljši žajbelj na svetu naj bi bil dalmatinski.«

 

8. Posušeni ali sveži listi so odlična začimba za ribje in mesne jedi, juhe iz stročnic, enolončnice, omake, prelive… Tudi v kombinaciji s kisom, sirnimi namazi in maslom se dobro odreže.

 

9. Žajbelj umirja in nekako razjasnjuje misli. Pridobite mentalni fokus. To postorite tako, da zdrobite nekaj svežih listov in vdihujete njihove hlape. Takoj se boste počutili tako, kot da bi se zbudili iz sanj ali da ste ravnokar končali z meditacijo.

 

10. Neka študija je pokazala, da že samo vdihavanje arome žajbljevega olja izboljšuje kognitivne funkcije, razpoloženje in spominske sposobnosti. Aroma ima sproščujoče, očiščevalne učinke. Aroma vam pomaga razčistiti misli in lažje zaspati.

 

 V kolikor želite več informacij in nasvetov iz sveta zelišč in naravnih izdelkov se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Oznake: i zeliščih, skrivnosti zelišč, žajbelj, zelišča, salvia Posodobljeno: 15. Marec 2016

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook