10 skrivnosti zelišč – timijan

Objavil v kategoriji 10 skrivnosti zelišč - 9. Avgust 2016 . Komentarji (0) .

 

1. Ime Timijan izhaja iz grške besedee thymus, ki pomeni pogum. Nekateri vojaki so se kopali v timijanovi kopeli, z njim masirali telo in ga dodajali v pivo, da bi se opogumili na plesih. Najbolj pogumnim vojakom so podarili tudi vence spletene s tmijanom.

 

2. Je eden najmočnejših antisekptikov in antibiotikov. Če je balzamiral faraone in cesarje ter njihova telesa ohranil skozi stoletja je zagotovo zelo uporaben pri živem telesu.

 

3. V srednjem veku je zasedel visoko mesto med zelišči, zelo pomembno vlogo je odigral pri preprečevanju in širjenju kuge in drugih nalezljivih boleznih. V tem času je bil najbolj dostopen za široke ljudske množice in tako dobil vzdevek »antibiotik revežev«.

 

4. Timijanova osnovna lastnost je, da razkužuje, lajša krče, pospešuje izločanje sluzi in prebavnih sokov. Timijanov čaj je blagodejen pri prehlajenem želodcu, vnetju črevesja in v primerih driske.

 

5. Najbolj je razširjena njegova uporaba pri prehladih. Posebej učinkovit je pri bronhialnih težavah in pri blaženju kašlja.

 

MAZILO Z MATERINO DUŠICO

Mazilo z materino dušico blagodejno deluje pri prehladu, bronhitisu in kašlju. Zaradi vsebnosti eteričnih olj evkaliptusa, mete in bora odlično odpira dihalne poti in lajša oteženo dihanje. Mazilu je dodan tudi izvleček materine dušice,  zato je primerno za  rane, ture in druge poškodbe kože, saj deluje antiseptično. Mazilo pri kašlju in prehladih rahlo vtremo na prsni koš in pleča. Z masiranjem jo uporabljamo tudi pri revmi in drhtenju udov ter glavobolu. Naroči...

 

 

6. Timijanova tinktura je zelo učinkovita tudi v primeru paradontoze, vnetju dlesni ali pri zobobolu. Tinkturo razredčimo in grgramo nekaj minut.

 

7. Njegova lastnost, da razkužuje in pomirja lahko uporabimo tudi v kozmetiki. Skuhamo čaj in z njim speremo lasišče ali ga uporabimo, če nam nagajajo akne ali mozolji. Zožuje razširjene pore in poživlja kožo.

 

8. Timijan ima dokazano protimikrobno delovanje. Izvelčki timijana dokazano protimikrobno delujejo. Veliko sestavin timijana ima tudi protitumorne lastnosti proti različnim vrstam raka. Ameriški znanstveniki so dokazali, da glikozid acetofenon v timijanu zavira sintezo DNK levkemičnih celic.

 

9. Zaradi svojega antibiotičnega delovanja je timijan nepogrešljiv pri vseh beljakovinah, ki bi se jih bakterije rade polastile. Pri vseh mesnih jedeh bo timijan odigral dvojno vlogo. Živilo dezinficira, obenem pa okrepi naša prebavila, da smo kos prebavi živalskih beljakovin.

 

10. Dobro se ujame z lovorjem, peteršiljem in rožmarinom.

 

V kolikor želite več informacij in nasvetov iz sveta zelišč in naravnih izdelkov se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook