10 skrivnosti zelišč – Peteršilj

Objavil v kategoriji 10 skrivnosti zelišč - 28. April 2014 . Komentarji (0) .

Peteršilj - Petroselinum crispum

 

1. Peteršilj že več kot 3000 let igra najpomembnejšo vlogo v kulinariki. V antiki je bil simbol ponovnega rojstva. Peteršilj so dajali gladiatorjem, da so bili v boju močnejši. V Odisejadi ga opeva tudi sam Homer.

 

2. Peteršilj je eno najbolj zdravilnih zelišč. 10 g peteršilja pokrije celotne dnevne potrebe po nekaterih vitaminih in mineralih, kot so železo, fluorid, mangan, kalcij, magnezij, fosfor in vitamini A, E, C in B1.

 

3. Šopek peteršilja vsebuje več vitamina C  kot pol kilograma pomaranč, zato krepi naš imunski sistem.

 

4. Peteršilj je predvsem diuretik, razstruplja telo, razbremenjuje delovanje ledvic in spodbuja delovanje presnove.

 

5. Peteršilj spodbuja apetit in pomaga pri prebavnih motnjah in kolikah. Nekateri bioflavonoidi v peteršilju preprečujejo tvorjenje žolčnih kamnov.

 

6. Pomaga vsem, ki jim primanjkuje energije in življenjske moči. Zaradi vsebnosti hranilnih snovi je odlična začimba za slabokrvne, apatične in rekonvalescente.

 

7. Peteršilj vsebuje fitoestrogene, zato ima veliko vpliva na ženske hormone.

 

8. Semena peteršilja vsebujejo apiol, ki je toksičen in zastruplja ledvice. Zato peteršiljeva semena sodijo v kategorijo »Z«, kar pomeni, da imajo status zdravila in niso v prosti prodaji.

 

9. Peteršiljeva korenina spodbuja potenje, zbija vročino in uravnava menstruacijo.

 

10. Dobro se ujame z vsemi začimbami in zelišči. Tudi če jed na koncu izdatno potresemo s peteršiljem, s tem ne bomo prekrili arome ostalih začimb. Nasprotno, peteršilj okus večine ostalih začimb le še bolj okrepi.

 

V kolikor želite več informacij in nasvetov iz sveta zelišč in naravnih izdelkov se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

 

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook