10 skrivnosti zelišč – Pehtran

Objavil v kategoriji 10 skrivnosti zelišč - 30. Julij 2015 . Komentarji (0) .

Pehtran - Artemisia dracunculus

 

1. Pehtran naj bi uporabljali že 3000 let nazaj na Kitajskem. Od tam na bi potoval v arabski svet, v času križarskih vojn pa je prispel vse do Evrope.

 

2. Najbolj je priljubljen v Franciji, kjer so nekateri kuharski mojstri verjeli, da je tako aromatičen, da lahko zamenja sol in poper.

 

3. Pehtran vsebuje do tri odstotke eteričnih olj, evgenol, cimetovo kislino, kampen, limonen, kumarin. Zanimivo je, da vsebuje tudi veliko rudninskih snovi in vitamina A in C.

 

4. Pehtran spodbuja apetit in dobrodejno deluje na želodec. Tudi najbolj oslabelim lahko povrne tek. Poleg tega pomaga pri slabi prebavi, napenjanju, preobilici želodčne kisline, kolcanju in vretju v črevesju. Pomaga pri čiščenju organizma, izločanju seča, je nadvse koristen pri putiki, revmatizmu, zastajanju urina ter oslabljenem delovanju ledvic in sečnega mehurja.

 

5. Pehtran vsebuje izobilje antioksidantov in protivnetnih snovi, pa tudi silcilno kislino, ter druge spojine, ki delujejo varovalno na srce in žile, varujejo pred rakavimi tvorbami in drugimi kroničnimi boleznimi, kot je sladkorna bolezen.

 

6. Uporabljamo sveže in posušene liste. Izvrstno se poda v omako z belim vinom, k ribjim in jajčnim jedem.

 

7. Razen, da olajša prebavo pehtran zmanjša tudi količino sladkorja v krvi, zato je dober pri škrobljenih jedeh ali v slaščicah. Odličen je v pehtranovki ali štrukljih.

 

8. Pehtran je obvezen v jedeh z mlečnimi beljakovinami, zato ga dajemo ob sirih, skutah in v smetanove omake. S svežimi listi začinimo solate, beluše, grah, cvetačo, paradižnike, skratka vse jedi, ki jih začinjamo s poprom ali papriko. Odlično se prileže tudi h gobicam, grahu in k zeliščnemu maslu.

 

9. Pri nas ga poznamo predvsem v termično obdelani obliki, ki mu popolnoma spremeni okus in aromo, na primer pri pehtranovi potici in smetanovi omaki s pehtranom.

 

10. Dobro se ujame z janežem, koromačem in česnom, tudi z krebuljico, peteršiljem in drobnjakom.

 

Če vam je prispevek všeč, bomo veseli vašega všečka na naši facebook strani. Redno pripravljamo tudi novice iz sveta zelišč in naravnih izdelkov, na katere se lahko naročite na tej povezavi.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook