10 skrivnosti zelišč – Muškatni orešček

Objavil v kategoriji 10 skrivnosti zelišč - 9. Maj 2015 . Komentarji (0) .

Muškatni orešček - Myristica fragrans Houtt, Myristica Officinalis L.

 

1. Tako kot klinčki je tudi muškatni orešček rasel samo na Moluških otokih in je bila njegova cena zelo visoka.

 

2. Muškatni orešček so cenili že Egipčani, saj so ga našli ob sarkofagih v grobnicah.

 

3. V srednjem veku je postal iskan tudi v Evropi, ker so si ga lahko privoščili le premožnejši, zato je veljal za statusni simbol. Temu je pripomoglo tudi prepričanje, da je močan afrodiziak. En muškatni orešček je veljal pol ducata volov.

 

4. Muškatni orešček v botaničnem pomenu ni orešček, temveč jedrce breskvi podobnega sadeža na zimzelenem muškatovem orehu, ki v naravi sega tudi do 30 m visoko.

 

5. Vsebuje miristicin, ki je v večjih količinah strupen. Če bi naenkrat zaužili cel orešček, bi olje lahko poškodovalo jetra in povzročilo halucinacije.

 

6. Muškatni orešček spodbuja izločanje žolčnih sokov in podpira delovanje jeter. Tako mastne jedi s ščepcem muškatnega oreščka postanejo bolj prebavljive.

 

7. Začimba v majhnih količinah pomirja želodčne sokove.

 

8. Paracelzus je muškatni orešček priporočal pri težavah s srcem.

 

9. Muškatni orešček ima rahlo trpko, malce grenko aromo, ki se ostro prebije tudi skozi težke okuse. Z muškatnim oreščkom začinjamo bešamelno omako, pire krompir, cvetačo, brstični ohrovt, špinačo, skute, polento in testenine. Odlično se prileže k jajcem, perutnini, divjačini ali morskim sadežem.

 

10. Dobro se ujame s cimetom, pimentom, klinčki, kardamomom, kurkumo in z ingverjem.

 

Če vam je prispevek všeč, bomo veseli vašega všečka na naši facebook strani. Redno pripravljamo tudi novice iz sveta zelišč in naravnih izdelkov, na katere se lahko naročite na tej povezavi.

Oznake: prebava, jetra, orešček, muškatni orešček, začimba, premožni, Posodobljeno: 9. Maj 2015

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook