10 skrivnosti zelišč – melisa

Objavil v kategoriji 10 skrivnosti zelišč - 24. Junij 2014 . Komentarji (0) .

Melisa – Melissa officinalis L.

 

1. Melisa je utelešenje tihe miline, ki je hrup in hitrost našega časa ne ganeta. Sporoča, da je bistvo očem skrito in da velike moči ne zahtevajo posebne embalaže.

 

2. Paracelzus jo je imenoval eliksir življenja in je bil prepričan, da melisa pomlajuje, krepi možgane in osvežuje opešano naravo.

 

3. Melisa vsebuje malo eteričnega olja, ki pa je zelo kompleksno. Za en kilogram eteričnega olja potrebujemo 5-16 ton sveže rastline, zato se cena kilograma olja giblje okrog 3.000 evrov.

 

4. Na splošno deluje melisa prek živčnega sistema, zato pomaga povsod tam, kjer lahko živčevje zmoti selovanje posameznih organov ali hormonskega sistema. V ljudski medicini je dolgo znano njeno delovanje pri stanjih nemira, razdražljivosti in težavah s spanjem.

 

5. Melisa uspešno odpravlja krče v prebavilih ter pomaga pri težavah z menstruacijo. Pomaga tudi pri živčno pogojenih srčnih motnjah in izčrpanosti. Pospešuje prebavo, preprečuje napenjanje, pospešuje znojenje, pomaga pri migreni in pospešuje izločanje žolča.

 

6. Meliso so nekoč uporabljali za pospeševanje poroda, zdravljenje ran in za lajšanje zobobola.

 

7. Njeno področje delovanja izhaja tudi iz protivnetnega, protibakterijskega in protivirusnega delovanja. Dobro deluje proti gripi, prehladu, vročini, kašlju, bronhitisu in vseh vnetnih stanjih. Deluje tudi proti herpesu simpleksu.

 

8. Melisino olje je antihistaminik, zato lahko pomaga pri alergijah in ekcemih.

 

9. Melisa razkazuje svoje številne zdravilne moči predvsem na področju možgan in osrednjega živčnega sistema. Če vas je strah demence ali Alzheimerjeve bolezni, je razveseljivo spoznanje, da melisa učinkovito pomaga pri obeh boleznih.

 

10. V kulinariki se dobro ujame z baziliko, galgantom, ingverjem, koprom, limonsko travo, meto, ožepkom, pehtranom in vrtnico.

 

Oznake: 10 skrivnosti, značilnosti, melisa, skrivnosti, zanimivosti, zdravilnost Posodobljeno: 24. Junij 2014

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook