10 skrivnosti zelišč – limonska trava

Objavil v kategoriji 10 skrivnosti zelišč - 9. Julij 2014 . Komentarji (0) .

Limonska trava – Zahodnoindijska limonska (citronska) trava - Cymbopogon citratus

 

1. Limonske trave pred 20 leti pri nas ni poznal še nihče. Pred 500 leti pa jo je poznal vsak pivec piva, saj je imala limonska trava veliko vlogo v mešanici začimb, ki so se uporabljale pri varjenju piva. Obstajajo zapisi, da so jo uporabljali že od antike, z njo naj bi se namreč odišavljali že Grki in Rimljani. Odkar je v našem okolju prljubljena tajska kuhinja, si je začimba znova povrnila pot v evropski prostor.

 

2. Eterično olje limonske trave vsebuje učinkovine, ki so značilne tudi za citruse. Prevladujeta citral, ki se nahaja tudi v limonini lupini in geraniol, ki ga vsebujeta tudi vrtnica in muškatni orešček. Četudi je ne poznate, si poskusite zamisliti vonj limonine lupine, ki mu dodamo še kanček začinjenost in že smo blizu njenemu vonju.

 

»Verjetno je del skrivnosti v tem, da je limonska trava učinkovita pomoč rdečim krvničkam, da se lažje oskrbijo z več kisika.«

 

3. Kjer je limonska trava v uporabi pravijo, da daje energijo, poživlja in osvežuje. Spodbuja koncentracijo, deluje proti utrujenosti in izčrpanosti ter spodbuja čute. V mnogih kulturah je čaj limonske trave priljubljen napitek. Prav tako pomaga pri revmi in podobnih težavah, v ta namen se priporoča vdihavanje eteričnega olja in masaža z olji, ki vsebujejo eterično olje limonske trave, ali uživanje v obliki čaja ali zelišča.

 

4. Limonska  trava deluje tako, da pri želodčnih in prebavnih težavah sprošča mišice želodca in črevesja. Posledično pomaga tudi pri glavobolih, ki imajo svoj vzrok v napetosti in zastojih v prebavilih. Eterično olje naj bi pomagalo tudi pri bolečinah v križu oziroma ledvenem delu hrbtenice in izvinih. Uporabljajo jo tudi pri vročičnih obolenjih, saj naj bi zniževala vročino.

 

»Čaj limonske trave deluje podobno kot metin čaj. Kljub pekočemu okusu in topli pijači deluje hladilno na telo.«

 

5. Kopel iz listov limonske trave zmanjša otekanje okončin in izboljša prekrvavitev telesa, lajša krče, razstruplja in odvzame močen telesni vonj. Kopel se uporablja za odpravljanje težav s sečnim mehurjem ter v porodnem obdobju.

 

6. Farmacevtske študije so dokazale, da eterično olje limonske trave vsebuje močne protibakterijske učinkovine. Med drugim vsebuje geraniol, ki zavira rast bakterije Helicobacter pylori. V eteričnem olju je tudi učinkovina citral, ki deluje protivnetno, protimikrobno in antioksidativno.

 

7. Eterično olje lahko uporabimo tudi kot obrambo pred nadležnimi komarji. Tajski znanstveniki so dokazali, da močno deluje proti trem vrstam najbolj nevarnih komarjev. Zagotovo bo delovalo tudi proti tem, ki jih srečamo pri nas. Če si boste izdelali repelent sami, lahko upoštevate njihov recept, ki dokazano 100-odstotno deluje 24 ur. 10-odstotno koncentracijo (m/m) pripravite tako, da zmešate 1 gram eteričnega olja limonske trave z 9 grami sojinega olja.

 

»Farmacevtske študije so dokazale, da eterično olje limonske trave vsebuje močne protibakterijske učinkovine.«

 

8. Od 55 znanih vrst se za kuhanje uporabljata predvsem zahodnoindijska limonska trava, delno pa tudi vzhodnoindijska limonska trava. Ostale vrste uporabljajo v kozmetični industriji. Limonska trava v jedi vnese sonce in svežino, njen vonj po limoni pa ni prevladujoč. V azijski kuhinji, zlasti v tajski, je limonska trava osnovna začimba, ki jo večinoma enako kot lovor kuhajo zraven jedi. Odlično se ujame z svetlim mesom, z ribami, z morskimi sadeži in z raki ter zelenjavo.

 

10. Dobro se ujame z baziliko, cimetom, česnom, čilijem, črno kumino, galgantom, ingverjem, klinčki, kurkumo, majaronom, meliso, rožmarinom in črnim poprom.

 

Če so vam skrivnosti zelišč všeč in želite še več, se naročite na novice in zanimivosti iz sveta zelišč. Veseli pa bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook