10 skrivnosti zelišč – Kurkuma

Objavil v kategoriji 10 skrivnosti zelišč - 2. Maj 2014 . Komentarji (0) .

Kurkuma  - Curcuma longa

 

1. V južni Aziji so Kurkumo uporabljali ze pred 4.000 leti. Namenjena je bila obredom, barvanju oblačil, za kozmetične pripravke, hrano in kot začimba ter zdravilo.

 

2. V hindujski kulturi velja kurkuma za simbol sonca in sreče.

 

3. Kurkuma vsebuje 3-5% eteričnih olj in 4-6% kompleksa kurkumina in njemu podobnih snovi, ki mu dajejo značilno oranžno-rumeno barvo.

 

4. Kurkuma v enem gramu vsebuje več mangana, kot je dnevno potrebna količina.

 

5. Kurkuma spodbuja prebavni sistem, tako da poveča proizvodnjo in izločanje žolča. Povečuje krčenje žolčnika in s tem izboljšuje praznjenje žolčnega mehurja, kar je koristno pri preprečevanju žolčnih kamnov. Je odlična pomočnica prebavnim organom. Pomaga trebušni slinavki pri razgradnji ogljikovih hidratov. Zato je nepogrešljiva pri jedeh, ki imajo visok odstotek škrobov, ki v telesu prehitro dvignejo raven sladkorja (riž, testenine, krompir).

 

6. Pomembno je tudi njeno protivnetno in protitumorno delovanje, saj je močan antioksidant, ki pometa s prostimi radikali, ki bi radi poškodovali celice. Kurkuma  spodbuja tudi izločanje glutationa, ki ščiti celice pred strupi.

 

7.  Znižuje vrednosti krvnih maščob in krepi delovanje srčno-žilnega sistema. Posebej učinkovita je v sodelovanju z ingverjem.

 

8. Močni pigment kurkume se ne bo izločil z blatom, urinom ali skozi kožo (kot pri korenčku in rdeči pesi). Tradicionalni zdravilci menijo, da je to zato, ker telo kurkumin v celoti izrabi.

 

9. Ima precej intenziven okus, ta pa ni preveč vsiljiv, če jo primerno doziramo. Uporabljamo jo v sestavi močnih začimb. Najbolj poznana mešanica, kjer ima kurkuma glavno vlogo je kari.

 

10. Dobro se ujame s česnom, koriandrovimi semeni, ingverjem, čilijem, cimetom in baziliko.

 

V kolikor želite več informacij in nasvetov iz sveta zelišč in naravnih izdelkov se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook