10 skrivnosti zelišč – Krebuljica

Objavil - 6. September 2014 . Komentarji (0) .

»Krebuljica je spremljala faraone, kar priča o tem, da so jo spoštovali bolj kot mi danes.«

 

1. Krebuljica naj bi izvirala iz območja Kavkaza in Jugovzhodne Evrope. Semena krebuljice so našli v Egiptu, v piramidah in so stara štiri tisoč let. Našli so jih celo v Tutankamnovem grobu. Plinij starejši je v srednjem veku opisal njeno zdravilno moč, zdravnik Apicij pa jo je priporočal pri črevesnih težavah in kolcanju. Po navodilih Karla Velikega je morala rasti po vseh samostanskih vrtovih. Patri so jo priporočali predvsem kot sredstvo, ki čisti kri, spodbuja razstrupljevalne organe, ter pospešuje prebavo.

2. Krebuljico nekateri imenujejo tudi francoski peteršilj, Je tudi del francoske začimbne mešanice iz svežih zelišč fines herbes, ki sestoji iz krebuljice, peteršilja, pehtrana in drobnjaka. V srednjem veku so jo poimenovali peteršilj bogatih. Ima aromo petršilja s pridihom mire ali mešanice peteršilja in janeža.

3.  Rimljani so ji pravili »list, ki prinaša veselje« in je kot sveža resnično prijetnega vonja, za kar poskerbita učinkovini metilkavikol in hendekan. Vrtna krebuljica vsebuje malo eteričnega olja, zato izgubi veliko arome pri sušenju. Listi vsebujejo vitamina A in C ter minerale kalcij, kalij, magnezij in železo.

4. Krebuljica uravnava krvni pritisk, vsebuje flavonoide, ki delujejo diuretično ter dokazano spodbujajo delovanje ledvic in jeter, razstruplja ter spodbuja presnovo. Njene čreslovine in grenčine spodbujajo izločanje seča in pomagajo lažje prebaviti mastne jedi. Vsebuje ogromno vitamina C.

5. Pomaga pri opeklinah, okužbah, vnetjih, glavobolu in morah. Kot zanesljiv antioksidant deluje proti prostim radikalom. Že če jo jemljete v majhnih količinah, s tem spodbudite delovanje svojih obrambnih moči in preprečujete različne motnje, na primer, prehlad, razdražljiv mehur, kašelj ali vnetje obnosne votline.

6. Če jo inhalirate čisti in dezinficira dihalne poti ter pomaga pri vnetju oči. V obliki čaja redči in čisti kri, omogoči boljšo preskrbo telesnih celic s hranilnimi snovmi in s tem preprečuje povišan krvni pritisk, pomaga pri kožnih boleznih, žolčnih kamnih ni težavah z menstruacijo.

 

»Krebuljica je tista skromna deklica, ki je na plesišču nihče ne opazi, saj se sploh ne potrudi, da bi pritegnila pozornost.«

 

7. Pri kožnih boleznih /ekcemi, ognojki) pomaga tudi sveže stisnjen sok. Obkladki iz svežih listov pomagajo pri bolečih sklepih. Čaj iz njenih cvetov lahko uporabimo kot masko za obraz in za čiščenje kože.

8.Paracelzus ji je podaril celo poglavje. V obliki obkladkov naj bi zelo ugodno vplivala na bule na ženskih prsih, poleg tega se je dobro izkazala pri vrtoglavici.

9. Vonj listov je močnejši od njihovega okusa, da ga ohrani je ne mešajte s preveč olja. Spominja na janež, koromač in peteršilj. Sveža se zelo dobro prileže k jajčni omleti s spomladanskimi zelišči, k skuti, svežemu siru, belušem, pa tudi k ribi in vsem mesnim jedem. Z njo lahko odišavimo enolončnice, omake, prelive za solate ter zeliščne juhe in enolončnice. Poda se tudi k jajčevcem, sladkorni pesi in špinači. Najbolje jo je posipati po že gotovi jedi.

10. Dobro se ujame z drobnjakom, kaprami, koprom, krešo, pehtranom in peteršiljem.

 

Če vam je prispevek všeč in želite več informacij iz sveta zelišč in naravnih izdelkov, se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Oznake: skrivnosti, začimba, jetra, ledvice, presnova, krebuljica, nasveti, značilnosti Posodobljeno: 6. September 2014

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook