10 skrivnosti zelišč – Klinčki

Objavil v kategoriji 10 skrivnosti zelišč - 15. Maj 2014 . Komentarji (0) .

Klinčki - Nageljnove žbice - 

Syzygium aromaticum - Eugenia caryophyllata unb.

 

1. Zaradi klinčkov so se bojevale vojne. V časih, ko so začimbe veljale več kot zlato, so bili klinčki ena izmed najdražjih začimb, saj so rasli le na petih Moluških otokih in indonezijskem arhipelagu.

 

2. Najstarejše klinčke so našli med izkopaninami v Siriji in potrjujejo, da so preživeli skoraj 4000 let.

 

3. Klinčki vsebujejo visok delež eteričnih olj, tudi do 15%.

 

4. Zaradi njihovega antibakterijskega, antivirusnega in dezinfekcijskega delovanja jih uporabljajo tako v evropski kot tudi kitajski in ajurvedski medicini.

 

5. Kot domače zdravilo pomagajo pri zobobolu, saj rahlo omamijo in tako omilijo bolečino. V azijskih deželah ženskam v visoki nosečnosti v vsako jed zmešajo nekaj zmletih klinčkov, saj ti stimulirajo mišice maternice. Kot začimbo ga priporočajo nosečnicam in doječim materam.

 

6. Že od nekdaj jih uporabljajo kot zdravilo pri vnetjih pikov insektov, vnetjih ustne in žrelne votline ter želodčnih težav.

 

7. Klinčki so najmočnejši antioksidant med zelišči.

 

8.  Olje klinčkov pomaga revmatičnim sklepom. Uporablja se jih tudi pri masaži, za krepitev oslabelih mišic (po daljšem ležanju).

 

9. Zaradi izredno ogrejevalnega učinka, klinčkov ne priporočajo pri vročini.

 

10. Dobro se ujamejo s čilijem, cimetom, kardamomom, koromačem, ingverjem, janeževo zvezdo, lovorjevim listom, muškatnim oreščkom in koriandrovimi semeni.

 

Želimo vam razkriti čimveč zanimivosti o zeliščih ni začimbah, če želite še več podobnih vsebin, se lahko naročite na novice na tej povezavi. Veseli bomo vašega všečka na naši facebook strani.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook