10 skrivnosti zelišč – Kapre

Objavil v kategoriji 10 skrivnosti zelišč - 31. Oktober 2014 . Komentarji (0) .

 

1. Za razliko od drugih rastlin, ki v humosni plasti zemlje najdejo veliko uporabnih hranil, mora kaprovec svojo hrano potegniti dobesedno iz kamna proda in peska. Vsa voda, ki jo ima na razpolago je stenska vlaga in kondenz, ki ga uspe ujeti. Kljub pogojem, ki bi mnoge rastline uničili, kaprovec ne kaže pomanjkanja, ampak ponosno razkazuje svoje eksotične plodove skozi vso poletje.

 

"Kapre vsebujejo ogromno antioksidantov, ki bi lahko bili v veliko pomoč pri današnji industrijsko predelani hrani."

 

2. Kaprovec so poznali že stari Egipčani v svojih spisih. Cvetne popke pod imenom kapre, so uporabljali tudi Rimljani v Antiki. Z aromatično koreniko so tedaj zdravili zlasti bolezni vranice in blažili menstrualne težave. V srednjem veku so jih uporabljali kot močan protistrup.

 

3. Kapre so močno alkalne, zmanjšujejo presežek kisline v telesu. Zato so opazili njihovo blagodejno delovanje pri revmatizmu. Spodbujajo apetit in prebavo ter krepijo izločanje sluzi. Spodbujajo mokrenje, pospešujejo izločanje sluzi. Krepijo imunski sistem in blažijo kašelj. Če jih uporabljamo zunanje, pomagajo pri očesnih vnetjih.

 

"Antioksidanti iz kaper nevtralizirajo škodljive stranske produkte, ki se ustvarjajo ob prebavi mesa."

 

4. Kapre vsebujejo ogromno antioksidantov, ki bi lahko bili v veliko pomoč pri današnji industrijsko predelani hrani. Antioksidanti iz kaper nevtralizirajo škodljive stranske produkte, ki se ustvarjajo ob prebavi mesa, to pa je zelo pomemben podatek za ljubitelje mesa, še posebej rdečega mesa. Delujejo tudi protigljivično in protivnetno ter ščitijo jetra pred določenimi strupi. V Izraelu jih uporabljajo pri sladkorni bolezni.

 

5. Kaprovec v sebi nosi veliko zanimivih snovi. Obstaja kitajska raziskava, ki potrjuje, da protein iz semen kaprovca ustavi delitev virusnih celic pri virusi HIV 1. Delujejo tudi protistresno, proti sproščanju različnih stresnih hormonov in izboljšujejo spomin. Zdravilni deli pa niso samo popki, ampak celotna rastline od listov, cvetov, do izredno zdravilne skorje korenin.

 

6. Iz semen kaprovca je kistajskim znanstvenikom uspelo izolirati lektin. Zanj pa je značilno, da veže sladkorje oziroma ogljikove hidrate. Rezultati raziskave so pokazali, da lektin v kaprah zavira delitev rakavih celic pri raku jeter, debelega črevesa in dojke.

 

"Pri nas pa jih povečini poznamo kot začimbo za ribe ali tatarski biftek."

 

7. Kaper naj bi se izogibale nosečnice, paziti pa morajo tudi osebe z nizkim krvnim pritiskom in sladkorni bilniki, saj lahko vplivajo na dodatno znižanje sladkorja. Tudi tisti, ki jemljejo diuretike ali uživajo večje količine diuretičnih živil morajo biti pri uživanju kaper previdni.

 

8. Kot začimbo uporabljamo cvetne popke, ki jih kupimo bodisi v slanici ali v soli. Sesekljane kapre dodajamo v majoneze, solate in številne omake. Hladne se dobro podajo h kuhani in k ohlajeni teletini, vroče pa k jagnetini, lososu in ribam nasploh. Limonin sok, olive, sardele ali drugi vložene ribe so redni spremljevalci kaper v mnogih receptih.

 

"Za kapre velja, da so telesni čuvaji."

 

9. Danes so ribe precej obremenjene z okoljskimi strupi, teh je največ v tunah. Za kapre pa velja, da so telesni čuvaji, ki bodo preprečili, da bi se težke kovine in drugi strupi naložili v celice. Zelo pa so priljubljene tudi v italijanski kuhinji. Pri nas pa jih povečini poznamo kot začimbo za ribe ali tatarski biftek.

 

10. Dobro se ujamejo z bazilliko, česnom, krebuljico, origanom in pehtranom.

 

V kolikor želite več informacij in nasvetov iz sveta zelišč in naravnih izdelkov se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook