10 skrivnosti zelišč – čebula

Objavil v kategoriji 10 skrivnosti zelišč - 22. Julij 2014 . Komentarji (0) .

Čebula - Allium cepa L., Allium porrum cepa Rehb.

 

1. Čebulo s k nam verjetno prinesli rimski legionarji. Stari Egipčani  so jo uporabljali pri svečanih zaprisegah, v Homerjevi Iliadi pa so jo bronastodobni vojskovodje uživali kot prilogo k vinu. V srednjem veku so jo obešali na vrata, da bi se zavarovali pred kugo.

 

2. Čebula vsebuje skoraj vse vitamine, ki jih poznamo, še posebej veliko vitamina C. Vsebuje tudi veliko dragocenih in v današnjem času manjkajočih rudnin, kot so fosfor, natrij, kalcij, kalij, jod, železo in selen. V jok nas spravi le 0,01% eteričnega olja, njegova skrivnost pa je v tem, da eterično olje čebule večinoma sestoji iz žveplovih spojin. Čebula vsebuje tudi veliko flavonoidov.

 

»Čebula že z obliko sporoča, da je prijateljica ožilja.«

 

3. Če vam okus čebule tekne, potem jo s pridom uporabljajte, saj  zbuja apetit, pospešuje izločanje sluzi, deluje odvajalno in diuretično. Ob tem pa deluje tudi proti bakterijam, ki povzročajo karies in vnetje dlesni. V starih zeliščnih knjigah zasledimo nasvete za zdravljenje kašlja in vodenice, danes deluje na prehlad, gripo, astmo, vneto grlo, bronhitis.

 

4. Ugodno vpliva na alergije. Rastlinsko barvilo kvercetin, ki deluje antioksidativno, protibakterijsko, protigljivično in protivirusno ter organizmu pomaga zavirati alergije, je še posebej dragocena pomoč pri senenem nahodu, saj preprečuje sproščanje histamina, ki sproži alergične reakcije.

 

»Čebula je dober primer kompleksne rastline, s katero je treba znati delati. Če ne boste vi opravljali nje, bo namreč ona vas.«

 

5. V naravni kozmetiki ima čebula prav posebno mesto kot sredstvo za nečisto kožo in kot sredstvo za pospeševanje rasti las. Čebula je dobra tudi pri srbečih in bolečih mestih po pikih žuželk, ki jih je najbolje kar takoj namazati s čebulo. Enako blagodejno deluje tudi na opekline in rane. Z njo se lahko znebite bradavic. V vseh primerih se lahko uporabi surova, ki jo položimo na obolelo mesto.

 

»Šele z rezanjem se sprožijo zdravilni hlapi. Če čebulo režemo z zelo ostrim nožem, bo hlapov manj, pri tisti, ki smo jo ravnokar vzeli iz hladilnika, pa po hlapov še manj.«

 

6. Pred nedavnim so odkrili, da ima čebula sposobnost zniževanja krvnega pritiska, holesterola in lipidov. Skrbi za boljšo prekrvavitev, preprečuje zlepljenje krvnih ploščic in s tem redči kri. Zato je nepogrešljiva sestavina v prehrani ljudi z visokim pritiskom, visoko ravnijo holesterola in trigliceridov ter pri osebah, ki so nagnjene k infarktom ali srčno-žilnim obolenjem.

 

7. Odlično odpravlja različne strupe iz telesa. Ker pospešuje izločanje sečne kisline in obenem deluje protivnetno, je v veliko pomoč pri revmi in putiki. Ker je obenem tud odličen antioksidant, ščiti jetra, srce in pljuča pred poškodbami, ki jih povzročajo nikotin in maščobe v krvi. Posebej pomembno je, da pomaga zmanjševati tudi število rakavih celic.

 

8. Čebula je vselej veljala za afrodiziak. Ob tem pa pospešuje tudi menstruacijo.

 

»Čebula olajša prebavo maščob, obenem redči kri in znižuje holesterol.«

 

9. Čebula je v kulinariki nepogrešljiva. Lahko uporabimo rdečo, biserno, navadno ali pomladansko čebulo. Okus čebule je odvisen od tega ali jo zaužijemo surovo ali kuhano, praženo, pečeno ali vloženo. S kuhanjem izgubi svojo značilno aromatičnost in ostrino ter postane rahlo sladka. Običajno jo na začetku prepražimo na maščobi, preden dodamo ostale sestavine. Nepogrešljiva je v krepkih jedeh in omakah, ki s čebulo nimajo le polnejšega okusa, temveč so tudi gostejše.

10. Čebula se ujame z vsemi začimbami in zelišči.

Če so vam skrivnosti zelišč všeč in želite še več, se naročite na novice in zanimivosti iz sveta zelišč. Veseli pa bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

 

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook