10 skrivnosti zelišč – Aloe Vera

Objavil v kategoriji 10 skrivnosti zelišč - 24. Januar 2015 . Komentarji (0) .

1. Že stari Egipčani so jo imenovali »rastlina nesmrtnosti«. Prvi opis se pojavi v egipčanskem papirusu (Papirys Ebers), ki je bil napisan okoli leta 1550 pr.n.št.. Kleoparta in Nefretete sta z njenimi sokovi ohranjali svojo lepoto.

 

2. Učinkovine aloe vere zdravijo suho kožo, uspešno preprečujejo pojav gub in gubic ter zdravijo mnoga kožna obolenja. Aloe vera je zelo cenjeno vlažilno sredstvo, ki ima dvojno delovanje – prenaša hranilne sestavine in vlago skozi plasti kože in s pomočjo polisaharidov ustvarja zaščito na koži ter preprečuje njeno izsuševanje. V kozmetični industriji so cenjene tud njene pomlajevalne lastnosti, saj kožo ohranja čvrsto in prožno.

 

»Najbolj cenjena je aloe vera pri lepotnih strokovnjakih, danes pa jo najdemo že v marsikaterih lepotnih in kozmetičnih izdelkih.«

 

3. Prozoren lepljiv gel iz sredine listov prave aloe učinkuje proti vnetju in ima zdravilne lastnosti. Morda je najbolj znan po tem, da spodbuja celjenje opeklin. Alojin gel lahko nanašamo tudi na rane, modrice, izpiščaje, psoriazo in čire.

 

4. Sok iz prerezanega lista prave aloe deluje kot izredno močno odvajalo, spodbuja delovanje ledvic in pospešuje odpravljanje strupov iz telesa.

 

5. Ste vedeli, da gel aloe vere zdravi tudi osteoartritis in revmo? Nedavna raziskava je pokazala, da aloe vera zdravi takšne težave bolje od mazil s steroidi. Aloe vera zmanjšuje vnetja, bolečine in otekline sklepov in mišic, z njo lahko zdravite tudi modrice.

 

»Prava aloja razstruplja in obnavlja.«

 

6. Še en plus, ki ga strokovnjaki pripisujejo uživanju soka aloe vere, je njegovo blagodejno delovanje na srce. Sok pomaga ljudem s srčnimi težavami, znižuje raven holesterola v krvi in krvni pritisk. Dokazano je tudi, da je aloe vera učinkovito zdravilo pri zdravljenju bolezni jeter, saj izboljšuje njihovo delovanje.

 

7. Nekatere sestavine v aloe veri pomagajo pri vezavi prostih radikalov in s tem pri njihovi nevtralizaciji. Poleg tega aloe vera spodbuja obnavljanje živčevja in delovanje notranjih žlez, kar prispeva k boljšemu počutju.

 

8. Alojo prizadene celo mila zmrzal. Zato jo na območjih, kjer se zimske temperature spustijo pod 5 stopinj celzija, najbolje gojiti v loncu in jo prenesti v notranje prostore, ko je hladno. Če ima dovolj svetlobe, je odlična  sobna rastlina.

 

»Prava aloja je primerna za velike lončke in skalnjake, pa tudi kot sobna rastlina.«

 

9. Liste aloe vere nabirajte, ko jih rabite. Uporabite le tolikšen del lista, kot ga rabite. Uporabljeni konec odrežite do nedotaknjenega tkiva, zavijte v plastični ovoj in shranite v hladilniku do nadaljnje uporabe.

 

10. Pravo alojo lahko vzgojimo iz semena, vendar iz semena le redko požene v podnebju, ki ni toplo. Razmnožujte jo iz zarodnih delov, ki oblikujejo podnožje rastline. Mlade rastline pustite, da se sušijo dva dni, nato jih posadite v lončke napolnjene s peščeno mešanico za lončke, ki dobro odvajajo vodo. Ko se dobro zarastejo jih presadite na stalno lego.

 

V kolikor želite več informacij in nasvetov iz sveta zelišč in naravnih izdelkov se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Oznake: delovanje ledvic, odvajalo, prebava, koža, aloe vera, prava aloja, aloa, strupi, razstrupljevanje Posodobljeno: 25. Januar 2015

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook