10 skrivnosti zelišč – Hren

Objavil v kategoriji 10 skrivnosti zelišč - 10. Junij 2014 . Komentarji (0) .

Hren -  Armoracia rusticana, syn. Cochlearia armoracia

 

1. Hren je ena izmed bolj zdravilnih začimb. V 100 g hrena je med ostalimi zakladi kar 700-800 mg kalija, minerala, ki krepi srce in živčevje.

 

2. Vsebuje več vitamina C kot limone in pomaranče.

 

3. Deluje razpršujoče in redči sluz. Zato nas hitro prepoti, nam očisti sinuse, nažene solze v oči, iz nosu se vlije, vročinski valovi oblijejo telo, bela koža postane naenkrat prekrvavljena, nekatere celo takoj požene.

 

4. Vse tradicionalne medicine mu pripisujejo pospeševanje znojenja in izločanje seča, preprečevanje revmatizma in pospeševanje prebave. Je uveljavljeno zdravilo za lajšanje gripoznih obolenj, obolenj dihal, putike in revme.

 

5. Hren vsebuje gorčično olje, ki deluje antiseptično in protivnetno. V ljudski medicini je cenjen kot sredstvo za krepitev obrambnega sistema. Gorčična olja iz telesa preženejo škodljive bakterije.

 

6. Pomešan z medom raztaplja sluz pljučih in blaži kašelj. Obkladki s sveže nastrganim hrenom pomagajo pri revmi, glavobolu, zobobolu, pikih žuželk ni astmi.

 

7. Obstajajo dokazi, da hren spodbuja lokalni pretok krvi in ima spazmolitične lastnosti, torej blaži krče gladkih mišic v prebavilih, pa tudi v žolčniku in urinarnem traktu.

 

8. Hren je odličen spremljevalec dimljenega lososa ali dimljene ribe.

 

9. Dobro se ujame z drobnjakom, gorčico, janežem, koprom in krešo.

 

10. Nariban hren ne potemni,če se mu doda malo limonovega soka. Oster vonj pri ribanju se lahko omili, če se da hren pred uporabo za nekaj časa v zmrzovalnik.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook