10 skrivnosti zelišč – Drobnjak

Objavil v kategoriji 10 skrivnosti zelišč - 1. Junij 2014 . Komentarji (0) .

Drobnjak -  Allium schoenoprasum L.

 

1. Drobnjak je prava vitaminska bomba. Vsebuje veliko vitaminov C, A, B2 in gorčičnih olj ter saponinov.

 

2. 100g drobnjaka vsebuje skoraj 50 mg vitamina C. (to je približno 85% priporočenega dnevnega odmerka).

 

3. Na polovici kvadratnega metra, bi lahko gojili šest grmičkov drobnjaka, ki ga lahko porežemo 4- do 5- krat na leto. Tako bi brez problema pridelali 5-7 kg drobnjakovih listov – kar je po količini vitamina C enakovredno 50 kg jabolk.

 

4. Drobnjak deluje antisiptično, očiščevalno in spodbuja delovanje ledvic.

 

5. Je učinkovit lovilec prostih radikalov, zato deluje proti propadanju celic in posledično zavira procese staranja.

 

6. Zaradi velike vsebnosti vitaminov nas ščiti pred nahodom in drugimi lažjimi prehladnimi obolenji. Eterična olja delujejo na naše glasilke, krepi dihalne poti in bronhialne sluznice, pomaga tudi pri izkašljevanju.

 

7. Rimljani so verjeli, da uživanje drobnjaka pomaga zmanjševati bolečine pri sončnih opeklinah in suhem grlu. Uporabljali so ga tudi kot diuretik.

 

8. Naj vas ne skrbi, če vam drobnjak uide v cvet. Kitajci to komaj čakajo, saj semena iz cvetov uporabljajo kot afrodiziak.

 

9. Drobnjak je odličen spremljevalec skute, paradižnika in kruha. Odlično se ujame z živili, ki vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, kot so krompir, leča, grah, korenovke.

 

10. Dobro se ujame z baziliko, čebulo, čemažem, čilijem, koprom, koriandrom, krebuljico, papriko, pehtranom, peteršiljem in poprom.

 

Želimo vam razkriti čimveč zanimivosti o zeliščih ni začimbah, če želite še več podobnih vsebin, se lahko naročite na novice na tej povezavi. Veseli bomo vašega všečka na naši facebook strani.

 

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook