Zelišča, ki vam pomagajo povečati odpornost imunskega sistema

Objavil v kategoriji Članki, Nasveti - 2. November 2014 . Komentarji (0) .

 

Imunski sistem nas varuje pred vsiljivci, kot so škodljive bakterije, virusi, glivice in različne strupene snovi, skrbi pa tudi za odstranjevanje strupov, ki nastanejo med presnovnimi procesi v telesu. Kadar je imunski sistem oslabljen, se telo neželenih snovi ne more znebiti, kar vodi do bolezni. Oslabljenost imunskega sistema se kaže tudi po občutku utrujenosti in izčrpanosti. Pomagajte svojemu telesu z uporabo zelišč, ki spodbujajo imunski sistem.

 

Ameriški slamnik

Ehinaceja krepi odpornost proti okužbam. Slovi tudi kot učinkovito zdravilo za nahod, gripo in hude okužbe gornjega dihalnega trakta. Spodbuja imunski sistem telesa, kar telesu pomaga, da se upre bakterijam, virusom in drugim mikroorganizmom, ki povzročajo bolezni. Ljudem, ki imajo oslabljen imunski sistem zaradi daljše bolezni ali terapije z zdravili, lahko zato uporaba Ehinaceje koristi. Ehinaceje niso le izredno privlačne rastline ampak tudi eno najpomembnejših zelišč za spodbujanje imunskega sistema, učinkuje pa tudi proti glivicam, bakterijam, vnetjem in strupom. Najbolj učinkovit je svež sok ali izvleček iz korenin. Učinkujejo skoraj vse posamezne sestavine, vendar ima najboljši učinek celotni izvleček.

Zeliščni nasvet: Če nam na vrtu zraste veliko ameriškega slamnika, lahko stisnemo svež sok. Za tinkturo vzamemo 200g očiščene in na drobno narezane koščke korenine in jo prelijemo z 800g 90% alkohola. V dobro zaprti steklenici jo 14 dni namakamo na toplem ali na soncu. Nato precedimo in hranimo v temni steklenici. Za spodbujanje telesne odpornosti tinkturo uporabljamo razredčeno, sicer po 30 kapljic na deciliter ognjičevega čaja.

 

Ingver

Ingver tradicionalno uporabljajo za blaženje različnih stanj povezanih s prehladi. Sodobne raziskave ingverjevih zdravilnih sestavin potrjujejo učinkovitost marsikaterega starodavnega zdravila. Vsebuje mnogo aromatičnih hlapnih olj, med njimi zlasti borneol, cineol, citral in felandren. Prav v teh oljih se skriva njegova zdravilnost, dajejo pa mu tudi značilen vonj in okus. Ingverjevo olje je bogato s seskviterpeni, ki blažijo vnetja, med katerimi izstopa zingiberin. Poleg tega vsebuje monoterpene in aldehide, za katere so nedavne raziskave pokazale, da delujejo na enega od najbolj razširjenih prehladnih virusov. Pekoče sestavine ingverja, tako imenovani gingeroli, pa blažijo slabost z občutkom siljenja na bruhanje. Uporabni deli ingverja so njegove korenike. Izkopljemo jih jeseni (rastlina mora biti stara vsaj eno leto), ko se vsi listi posušijo in odpadejo. Izkopati jih je treba previdno, saj se zlahka zlomijo. Korenike uporabljamo sveže in posušene. Posušeni ingver uporabljamo za čaje. Iz njega pripravljamo izvlečke in tinkture, uporabljajo pa ga tudi v farmacevtski industriji.

Zeliščni nasvet:  Nasekljan ingver dodajte juham, enolončnicam, popečeni zelenjavi in drugim jedem. Paše tudi k sladkim jedem. Svež ingver dodajte v sokovnik, ko si boste stiskali svež sok. Paše k številnim vrstam sadja in zelenjave, tudi h korenju in jabolkam. Kupite lahko tudi ingverjeve kapsule. Pri teh najprej preberite navodilo. Nasekljan svež ingver lahko kuhamo v vodi 45 minut. Spijemo ga lahko kot topel ali ledeni čaj in ga osladimo. Ingver lahko kupimo tudi v obliki alkoholne tinkture. Običajna količina je trideset kapljic trikrat dnevno. Tinkturi se izogibajte, če imate težave z alkoholizmom, obolelimi jetri ali diabetesom.

 

Grahovec

V tradicionalni kitajski medicini to zelišče povezujejo z lastnostmi ogrevanja in ga obravnavajo kot krepčilo za pljuča. Priporočajo ga bolnikom z dolgimi boleznimi in bolnikom, ki so občutljivi za ponavljajoče se okužbe. Zdi se, da izboljša delovanje imunskega sistema, tako, da se telo lažje bori proti patogenom, zlasti virusom. Grahovec je dobro poskusiti, če ste izčrpani in utrujeni ter se vedno znova ne nalezete prehlada ali gripe, ker ob podpori imunskemu sistemu zagotovi tudi več življenjske sile in energije. Grahovec je še zlasti učinkovit v boju proti prehladu, gripi, bronhitisu in okužbam obnosnih votlin, saj virusom prepreči, da bi se ugnezdili v dihalnih poteh. Podobno kot ehinacea lahko uniči škodljive bakterije, takoj ko se pojavijo prvi simptomi okužbe dihal. Če se bolezen kljub temu razvije, jo grahovec lahko skrajša in ublaži njeno moč. Ljudje, ki pogosto bolehajo za boleznimi dihal, bi ga morali redno jemati, da preprečijo ponovitev.

Zeliščni nasvet: Pustite, da 3-10g posušene korenine grahovca 10 minut vre v ¾ skodelice (180ml) vode, nato precedite. Poparek popijte v dveh odmerkih čez dan. Lahko pa jemljete tudi tablete ali kapsule po navodilih.

Oves

Oves je cenjen zlasti zaradi bogatega vira hranil in je tako odličen za zniževanje holesterola in  krvnega tlaka, krepi moč in zdravje srca ter pospešuje duševno zmogljivost in telesno odpornost. Napitek iz semena spodbuja presnovo in koristi za odpravljanje utrujenosti in izčrpanosti. Oves je čudovito živilo, ki vsebuje veliko beljakovin, kalcija, magnezija, silicija, kalija, železa in vitaminov ter nasploh daje organizmu veliko energije in moči. Zelo zdravilna je ovsena voda, ki jo lahko pijemo kot recimo limonado (oves namakamo v vodi 24 ur). Ker izredno dolgo zadržuje temperaturo, ljudje prepraženo zrnje ovsa ponekod še dandanes uporabljajo za pregrevanje. Če je oves nekoč bil plevel med žiti, danes zagotovo sodi v sam vrh prehrambnih žitaric.

Zeliščni nasvet:  Tinkturo pripravimo iz cvetočega klasja in iz nezrelih plodov, tako da iz rastline najprej stisnemo sok in mu dodamo enak utežni del 90/ alkohola. Dobro zaprto steklenico postavimo na toplo za 14 dni, nakar precedimo skozi filter in spravimo. Prevretek pripravimo tak, da iz nezrelega semenja kuhamo čaj. Vzamemo dve jedilni žlički ovsa ga prelijemo s pol litra mrzle vode in segrejemo do vrenja. Počasi kuhamo pol ure. Nato ohladimo in precedimo ter pijemo po tri skodelice čaja na dan.

 

Česen

Česen vsebuje zdravilne snovi, med katerimi so najpomembnejše žveplove spojine, encimi, jodove spojine, saponini, inulinu podobni sladkorji, andenozin, vitamini in rastlinski hormoni. Njegove snovi delujejo kot antibiotik in antiseptik, ureja delovanje žlez z notranjim izločanjem, spodbuja jetra, da bolje delujejo in vpliva na krvne žile, da ostanejo prožne. S tem se zniža krvni pritisk, preprečuje se  ateroskleroza, znižuje se povišan holesterol in zmanjšuje maščobe v krvi. Uživanje česna preprečuje razvoj glivic, zlasti pri tistih bolnikih, ki imajo oslabljen imunski sistem. Snovi, ki vsebujejo žveplo, imajo močan vonj in po krvi pridejo v vsak del našega telesa. So hlapne in se z dihanjem izločajo skozi pljuča in s potenjem skozi kožne pore. 

Zeliščni nasvet: Zelo učinkovita je česnova tinktura, ki jo pripravimo tako, da vzamemo 250g olupljenih in grobo narezanih česnovih strokov in jih damo v steklenico s širokim vratom. Nanje nalijemo 800g 60% alkohola. Dobro zaprto steklenico za 14 dni postavimo na toplo. Nato precedimo in spravimo.

 

V kolikor želite več informacij in nasvetov iz sveta zelišč in naravnih izdelkov se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Oznake: grahovec, česen, ameriški slamnik, odpornost, imunski sistem, oves, ingver Posodobljeno: 2. November 2014

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

02 675 71 31
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook