Jedilne cvetlice in divje rastline v zimskih dneh

Objavil v kategoriji Članki - 9. December 2017 . Komentarji (0) .

V naravi najdemo sveže rastline v vsakem letnem času. Zbrali smo nekaj najpogostejših rastlin, ki jih z malo sreče lahko naberete tudi pozimi in uporabite v svoji kuhinji. Več o užitnih rastlinah, ki so namenjene za kulinarične užitke si lahko preberete na spletni strani www.rozma.si.

 

1.      Kopriva

 

Kopriva nastopa v pregovoru: »Kopriva nikoli ne pozebe«. Ste se že prepričali, ali pregovor drži?

 

Koprivo lahko svežo naberete tudi pozimi, če je le ne poleže sneg. Res pa je, da je pozimi nabrana kopriva bolj grenka, zato jo v jedi, smutije in čaje dodajajte manj kot ponavadi. Vso jesen je kopriva kopičila v svojih listih snovi imenovane »sekundarne metabolite«. To so snovi, ki jo bodo obvarovale pred zmrzaljo in lačnimi živalmi. Za nas ljudi pa so to snovi, ki dvigujejo našo odpornost in čistijo organizem tudi v zimskem času.

 

Za nabiranje kopriv, boste želeli natakniti rokavice. Saj govorimo o pekočih koprivah. V Sloveniji raste več vrst kopriv, od katerih so le nekatere pekoče, nepekoče vrste pa spadajo med mrtve koprive. Velika kopriva je najpogostejša vrsta »pekočih« kopriv pri nas in je v celoti užitna. Uporabljajo se tudi korenine, ki so prva pomoč pri benignem povečanju prostate in težavah z mehurjem.

 

2.      Marjetica

 

Tudi marjetica je rastlina celega leta. Nemalokrat jo boste tudi pozimi našli cveteti. To pa je tudi lepa priložnost, da si jo naberete in vključite v svoj jedilnik, četudi le posamezne cvetove in liste.

 

Marjetica pa ni le lepa in dekorativna rastlina dobrodošla v kulinariki. Navadna marjetica je pogosta sestavina homeopatskih pripravkov. Sama rastlina in prav tako njeni izvlečki vsebujejo snovi, ki delujejo protivnetno in spodbujajo normalno delitev celic. Z njenimi izvlečki zdravijo obolenja sluznic, žvečenje listov marjetice je koristno pri pojavu razjed in aft v ustni votlini. Tradicionalno se navadna marjetica uporabljala za oskrbo ran in negovanje občutljive kože.

 

3.      Zajčja deteljica

 

Trije lističi posrečene oblike so prepoznavni znak zajčje deteljice. Nabirate jo lahko vse leto, čeprav pozimi ne poganja več, ampak le … biva. Našli jo boste, če se boste sprehodili skozi gozd in v njem poiskali vlažen kotiček, morda izvir potoka. Značilno je, da raste na vlažnih tleh, ni pa nujno omejena na gozd. V zimskem času jo še lažje najdete na kakšnem travniku, v gozdu pa jo je potrebno izbrskati izpod listja. Če je vreme sončno, boste imeli še več možnosti, da jo najdete, saj so takrat listi zajčje deteljice popolnoma razprti.

 

Zajčja deteljica vsebuje oksalno kislino v podobnih koncentracijah kot špinača. Oksalno kislino v obliki soli človeško telo brez večjih posledic izloča iz telesa, razen pri nekaterih bolezenskih stanjih. Oksalna kislina ni priporočljiva za ljudi, ki so imeli žolčne kamne, za tiste, ki imajo artritis, ali za nosečnice.

Zaradi oksalne kisline ima zajčja deteljica tako prijeten okus. Izkoristite ga lahko tako, da ga dodate različnim mesnim jedem ali solatam. Zajčja deteljica vsebuje tudi veliko zdravju koristnih snovi. Poskusite.

 

Potrebuješ še več informacij o zeliščih in naranvih izdelkih? Klikni in se naroči na naše novice.

 

Oznake: zajčja deteljica, marjetica, kopriva Posodobljeno: 9. December 2017

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

02 675 71 31
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook