Cimet že tisočletja skrbi za naše zdravje

Objavil v kategoriji Članki - 19. November 2016 . Komentarji (0) .

 

Poznamo ga tudi pod imenom cimet, pravi cimetovec. V rodu cimetovcev je okoli 250 različnih vrst, največ pa se uporabljata cejlonski in kitajski cimetovec. Drevo zraste do 8 metrov visoko, lahko raste tudi kot velik grm. Oba sta zimzelena in imata debele usnjate liste ter kibule majhnih cvetov, iz katerih se razvijejo jagodasti plodovi.

 

»Cimet je pomemben element ajurvede - več kot 5000 let starem tradicionalnem indijskem zdravilstvu.«

 

Rastlina potrebuje dobro prepustna tla in sončno rastišče, uspeva pa samo pri temperaturi nad 15'C. Uporabni del cimetovca je lubje drevesa ali grma starega vsaj osem ali več let. Drevesa oziroma grme olupijo vsaki dve leti. Paličice cimetove skorje uporabljamo za pripravo čajev, tinktur, praškov, poparkov, esencialnih olj. Lubje vsebuje do 2 odstotka eteričnih olj (največ je cimetovega aldehida), rastlinsko sluz, tanine, timol in kumarin pa tudi evgenol. Prav zaradi teh sestavin deluje protivirusno in antiseptično, kot poživilo, ki greje in proti vetrovom.

Kot smo že omenili cimet pomaga pri slabi prebavi, slabosti, bruhanju, driski, krčih, napenjanju, saj pitje čaja spodbuja odvajanje blata in tvorjenje želodčnih sokov. Blaži tudi močan menstrualni tok. Cimetovo mleko pomaga pri prehladih. simptomih gripe, znižuje vročinska stanja, saj cimet vsebuje eterična olja, ki delujejo protivnetno.

 

»Po indijskem izročilu je cimetovec zelišče, ki greje, še posebej v kombinaciji z ingverjem, saj pospeši krvni obtok.«

 

Tekoči izvleček blaži razjede na želodcu in dvanajsterniku. Cimetovo olje se uporablja zunanje (nekaj kapljic ga vmešamo v sončnično ali kakšno drugo olje) za masaže pri krčih, za lajšanje bolečin povezanih z revmatizmom in nevralgijo, blaži bolečine v sklepih. Grgranje cimetovega likerja zdravi kašelj in hripavost. Zaradi protivnetnih in analgetičnih lastnosti je kitajski cimetovec osnovna sestavina zelo znane tigrove masti. Po nekaterih raziskavah naj bi uživanje cimeta pomagalo pri preprečevanju ali vsaj blaženju znakov sladkorne bolezni tipa II. Ljudje s to boleznijo naj bi po mnenju raziskovalcev uživali več cimeta na dan (sladkanje sadnih sokov, kave), vendar dnevno ne več kot ¼ žličke.

Opozorilo: Eterično olje cimeta lahko povzroči alergijske reakcije in vnetje sluznice. Cimetovo olje jemljite pod nadzorom. Nosečnice naj ne uživajo cimeta kot zdravilo. 

 

Čaj

Pred in po obroku spijte skodelico cimetovega čaja, ki ga pripravite tako, da dva majhna koščka cimetove paličice zdrobite in prelijete z dvema skodelicama vrele vode. To pustite pokrito. stati 10 minut, nato precedite.

Mleko

Ščepec zmletega cimeta, zmletega ingverja, zmletih nageljnovih žbic, vmešajte v kozarec toplega mleka in pijte. Pomaga tudi zaspati pri prehladu.

Cimetov peeling

Cimet je poznan po tem, da odlično uničuje viruse, bakterije in gljivice.  Njegova uporaba pospeši krvni obtok in požene kri po telesu. Odpravlja bolečine, pomirja mišične krče in boleče revmatične ter artritične sklepe. Ima širok spekter delovanja. 

Naroči zdaj...

 

Milo s cimetom

Zimsko milo s papriko in eteričnim oljem cimeta ter klinčkov poživi telo, njegove sestavine krepijo in poživljajo krvni obtok. Zimsko milo vas v krajših dnevih poživi in poskrbi za dobro razpoloženje. Uživajte v zimski pravljici in se prepustite naravnim vonjem zimskega mila.

Naroči zdaj...

 

V kolikor želite več informacij in nasvetov iz sveta zelišč in naravnih izdelkov se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

02 675 71 31
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook