Čebelji vosek in njegova uporaba

Objavil v kategoriji Članki - 11. Januar 2018 . Komentarji (0) .

 

Zgodovina čebeljega voska

Čebelji vosek je cenjen in uporabljan že od nekdaj. V cerkvah se je uporabljal za bogoslužje, verniki so ga uporabljali za kupovanje odpustkov. Voščene sveče so uporabljali za razsvetljavo. Vosek so uporabljali tudi pri pečatenju pomembnejših listin in relikvij, za izdelovanje podob in za poslikavo pirhov. Njegova vrednost je bila najmanj petkrat večja kot vrednost medu. Kljub majhnim količinam je že v zgodovini nastopal, kot pomembna in dragocena sestavina.

Stari Grki so ga uporabljali zaradi njegovih zdravilnih lastnosti; iz njega so izdelovali obkladke in povoje. Rimljani so ga uporabljali za zaščito slik, saj je vodoodporen. V antiki so ga uporabljali kot zmes pri barvah, nanašali so ga na lesene površine. Slike naslikane z voskom še danes ne privlačijo prahu in so zelo obstojne. Egipčani so ga uporabljali pri gradnji ladij. Imel je tudi veliko trgovsko vrednost. Z njim so plačevali davke. V Sloveniji smo se z voskom začeli ukvarjati v 13. stoletju.

 

Kaj je čebelji vosek

Vosek je gradbeni material, iz katerega si čebele oblikujejo satje. Tvorijo ga čebele stare med 12 in 18 dni, v obliki luskic v voskovnih žlezah, na spodnji strani zadka. Čebelji vosek, kot njegovo ime nakazuje, spada v skupino voskov. Ima zanimivo in pestro sestavo. Največji del predstavljajo estri nasičenih maščobnih kislin (okoli 70%), vsebuje pa tudi veliko prostih maščobnih kislin (okoli 15%) ter alifatskih ogljikovodikov (okoli 15%) ter barvila, arome in vitamine v sledeh.

Čebelji vosek je v vodi netopen in povsem topen v maščobah. Temperatura njegovega tališča je 64° Celzija.

 

Zakaj se uporablja v kozmetičnih izdelkih

V kozmetiki se uporablja za različne namene in proizvode. Na koži naredi zaščitno plast, ki koži preprečuje, da se izsuši, tako povečuje odpornost proti dražilnim zunanjim dejavnikom, obenem pa koži še vedno omogoča dihanje. Čebelji vosek praviloma ne draži kože in ob pravilni uporabi v kozmetiki ne zamaši por. Koži daje elastičnost, jo preskrbuje z vlago in ima hkrati antiseptični učinek, kar pomeni, da jo ščiti pred obolenji.  Uporabljamo ga v mazilih, kjer v kombinaciji z oljčnim ali katerim drugim oljem tvori osnovo mazila, ki nosi ostale sestavine, kot so zelišča, zeliščni izvlečki in eterična olja. Najdemo ga tudi v raznih hladilnih kremah, v zaščitnih kremah za roke, redkeje pa v kremah za obraz. Uporabljamo ga tudi pri izdelavi naravnih mil.

V industriji parfumov je vosek precej cenjen. Eterični izvleček iz voska je dragocena snov in po kvaliteti ne zaostaja za rožnim in jasminovim oljem. Iz ene tone voska pridobijo približno 5 kilogramov dišave, vendar je po ekstrakciji vosek še uporaben za izdelavo satnic. V farmaciji se uporablja kot sestavina za različna mazila, obliže in druge farmacevtske pripravke. V medicini pa vosek uporabljajo za izdelovanje kalupov in odtisov.

Čebelji vosek ima, tako ko med, protivnetne, protibakterijske in protivirusne lastnosti in zaradi tega pomaga zdraviti manjša vnetja na koži. Čudovite lastnosti čebeljega voska so dejstvo in že stoletja razkrita skrivnost. Mi  ga s pridom uporabljamo v naših izdelkih, saj ima že sam po sebi ogromno pozitivnih lastnosti in predstavlja sestavino, ki bogati naše izdelke in jim daje svoj pečat. 

​Če vam je prispevek všeč, lahko prebrskate še med več kot 160 prispevki na našem blogu.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

02 675 71 31
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook